Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Spanien sänker lönerna

12 maj 2010 | Minskar budgetunderskott

Spaniens premiärminister José Zapatero presenterade på onsdagen ett sparprogram på nio punkter som bland annat föreslår sänkta löner för offentliganställda.

Idag kom beskedet att Spanien följer Greklands exempel och sänker de offentliganställdas löner. Lönesänkning föreslås bli fem procent i år åtföljt av ett lönestopp för 2011. Därutöver ska det sparas på kostnaderna för läkemedel, pensioner och offentliga investeringar, rapporterar den spanska tidningen EL Pais. Zapatero utesluter inte höjda skatter för de med högst inkomster under 2011.

De nya nedskärningarna är en konsekvens av tuffa krav från EU-ländernas finansministrar i samband med att de antog ett nytt räddningspaket på 720 miljarder euro i söndags. Det spanska krisprogrammet ska snabbehandlas av parlamentet för att på tisdag presenteras för EU:s finansministrar.

Den konservativa oppositionsledaren Mariano Rajoy anklagade premiärministern för att ha förvandlat landet till ett protektorat som styrs av krav från EU och USA.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret