Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Strängare regler kan vänta länder som missköter sig

18 maj 2010 | Klimatfinansiering klubbas

När finansministrarna träffas idag står flera viktiga frågor på agendan. Spaniens och Portugals nya stora nedskärningsprogram och skärpta regler för EU-ländernas finanspolitik ska diskuteras.

Förra veckans stora nyhet att EU-länderna skulle bli tvingade att på förhand visa utkast på sina statsbudgetar för andra medlemsländer skapade reaktioner inte minst i Sverige där både regering och opposition sade blankt nej. Men något utarbetat förslag finns ännu inte från EU-kommissionen. Idén presenterades som ett så kallat meddelande, vilket i sammanhanget närmast är att betrakta som en skiss. Syftet är att känna av stämningarna bland unionens medlemmar. Budgetförslaget kommer att diskuteras tillsammans med bland annat indragna EU-bidrag för länder som missköter sin ekonomi.

På fredag ska finansministrarna träffas igen för att tillsammans med EU:s permanenta ordförande Herman Van Rompuy fortsätta dagens diskussioner. Fredagsmötet som är det första i en serie och är ett svar på bland andra den tyska förbundskanslern Angela Merkels krav på hårdare tag och bättre budgetdisciplin. Finansministrarna och Van Rompuy förväntas komma med ett förslag senare under året.

En mer brådskande uppgift blir att inleda granskningen av Spaniens och Portugals nya nedskärningsplaner. Länderna tvingades för en dryg vecka sedan att snabbt ta fram nya förslag för att ytterligare banta ländernas stora budgetunderskott.
– Det är nu av yttersta vikt att Spanien och Portugal visar vilka åtgärder de vidtar i sina respektive åtstramningspaket för att komma tillrätta med sina stora budgetunderskott, sade finansminister Anders Borg (M) i ett uttalande inför dagens möte.

Nya regler för hedge- och riskkapitalfonder finns också på ministrarnas lista. Här finns det sedan länge en opinion bland medlemsländernas regeringar  för skärpta regler.

Andra frågor som också ska diskuteras är fem övergripande riktlinjer för EU nya superstrategi EU2020, programmet som ska styra inriktningen på ekonomi och klimatarbete de närmaste tio åren.

Dagens mest förutsägbara punkt blir till sist att ta beslut om 2,4 miljarder euro i årliga snabbstarts-pengar för fattiga länders klimatfinansiering under 2010-2012 ett löfte som EU lämnade vid Köpenhamnsmötet i december.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret