Utrikesminister Carl Bildt (M)

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

Carl Bildt inblandad i utredning om folkrättsbrott

Det kan finnas svenska kopplingar till de folkrättsbrott som begicks i Sudan mellan 1997 och 2003. Därför inleder nu en svensk kammaråklagare en förundersökning. Det kan inte uteslutas att Lundin Petrolium, där utrikesminister Carl Bildt (M) satt i styrelsen 2001-2006, är inblandat.

Rapporten från paraplyorganisationen European Coalition on Oil in Sudan, Ecos, pekar ut konsortiet där Lundin Petroleum ingick, som delaktigt i krigsbrott i Sudan.

Brottsrubriceringen i den nu inledda förundersökningen är folkrättsbrott. Syftet med förundersökningen är enligt ett pressmeddelande från Internationella åklagarkammaren ”att utreda om det finns enskilda personer med anknytning till Sverige som kan misstänkas för inblandning i brott.”
– Utredningar av denna art är mycket omfattande och tar regelmässigt lång tid, säger Magnus Elving i ett pressmeddelande.

Nu höjs röster för att utrikesminister Carl Bildt, styrelseledamot i företaget Lundin Oil/Petrolium 2001-2006, ska lämna sin post. Kravet avvisas av statsministern.
– Det är viktigt att alltid låta rättsväsendet arbeta igenom så att vi kan konstatera vad det leder till innan vi kommenterar, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

Thomas Bodström (S) anser att Carl Bildt bör ta time out omedelbart medan Vänsterpartiet kräver Bildts avgång. Även Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson ifrågasätter om Bildt kan stanna kvar på sin post och representera Sverige.

Europaportalen mötte Carl Bildt i Luxemburg för en vecka sedan och ställde då frågor om Ecos-rapporten. Där sa utrikesministern att ingenting nytt hade framkommit i Ecos-rapporten och att regeringen inte ämnade utreda frågan, något som rapportförfattarna kräver.
– De där anklagelserna är ju inte nya. De var ju ännu grövre egentligen, för tio år sedan när de började med detta. Och då hade vi ju då en FN-rapportör för mänskliga rättigheter som tittade på detta och var nere i området.

Men den nya rapporten sträcker sig till 2003, det är sju år sedan. Det måste finnas nya uppgifter jämfört med 2001.
– Inte såvitt jag förstår. Inte vad gäller företaget i alla fall. Tidigare hade de konkreta anklagelser mot företaget, nu har de inte det mot företagets agerande.

I den rapport som presenterades för ett par veckor sedan är kritiken mot företaget nedtonad i jämförelse med den första versionen som var klar i november 2008. Då Lundin Petroleum fick läsa den hotade företaget med att stämma Ecos för ärekränkning. Ecos valde då att skjuta upp publiceringen och mildra kritiken, skrev tidningen Expressen för drygt en vecka sedan.

På sin blogg hänvisar Carl Bildt till en studie över Lundin Petroleums verksamhet i Sudan mellan 1997 och 2003. Den är skriven av Lundin Petroleums nuvarande ansvarige person beträffande frågor gällande arbetsskydd, säkerhet och miljö. Carl Bildt anser att studiens trovärdighet är ”stor”.

Trots att författaren arbetar för Lundin Petrolium?
– Jo, men det handlar ju delvis om andra saker. Den här rapporten [Ecosrapporten, reds anm.] handlar om händelser som… vi ska ha klart för oss att det handlar om ett område som är en tredjedel av Sverige där den verksamheten var inom en halv kommun. Och vad som hände i hela detta stora område, det är lite svårt att ha konkreta uppfattningar om. Det är ett område där det fortfarande pågår stridigheter trots att vi har ett fredsavtal.

Är det inte nödvändigt att göra en ordentlig utredning då?
– FN har ju gjort det i förhållande till detta för att få en överenskommelse som ska lugna ner de heta känslor som finns. Det har ju inte alls samband med just detta.

Carl Bildt har meddelat att han inte kommer att kommentera händelserna i Sudan vidare eftersom en förundersökning nu har inletts.