Idag införs fiskestopp på blåfenad tonfisk.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU stoppar fisket av blåfenad tonfisk

Från och med i dag är det förbjudet att fiska blåfenad tonfisk i Medelhavet och östra Atlanten. Årets kvot är redan full och EU-kommissionen har infört ett omedelbart stopp av fisket.

Blåfenad tonfisk är en oerhört lukrativ fångstart där rekordpriserna ligger på runt 80 000 dollar per fisk. Högst priser inbringar den utrotningshotade fisken på den japanska marknaden. Fiskesäsongen är kort; den skulle ha börjat den15 maj och stängt en månad senare. Nu kommer kritik mot att fisket överhuvudtaget öppnades.

– Sverige föreslog redan 1991 att den blåsfiskade tonfisken skulle fredas, men vann inget gehör. Man har fiskat bort 80 procent av bestånden, säger Staffan Danielsson, rådgivare till Europaparlamentariker Isabella Lövin (MP) som jobbar för fiskefrågor i Bryssel.

Enligt Europeiska kommissionen gäller nu nolltolerans för överfiske och kommissionen meddelar i ovanligt skarpa ordalag att man kommer att ta till de åtgärder som krävs för att se till att förbudet efterlevs.