Klimatpengar tränger ut bistånd

EU:s bistånd minskar. FN:s mål om minskad fattigdom riskerar därför att inte kunna uppnås. Det varnar biståndsorganisationer i hela Europa för i en nysläppt rapport.

EU:s bistånd till omvärlden minskade med 10 miljarder kronor mellan 2008 och 2009 och i år fattas det totalt över 100 miljarder kronor i bistånd jämfört med vad EU:s medlemsländer lovade att ge för fem år sedan. Det visar en rapport från Concord, en paraplyorganisation för 1600 europeiska biståndsorganisationer, som släpps för femte året i rad.

Räknas det bistånd med som kallas ”uppblåst bistånd”, det vill säga kostnader som studentstipendium, flyktingmottagning och klimatbistånd – som inte räknas som traditionellt bistånd – är siffran uppe i 190 miljarder kronor. Det finns även länder som räknar återtransporteringen av flyktingar till sina hemländer som bistånd.

Att så mycket som 190 miljarder kronor fattas gör att det finns små möjligheter att FN:s så kallade milleniemål kan uppnås till 2015, skriver Concord i sin rapport.

Sverige är ett det bästa landet i EU och når upp till målet på en procent av BNP i biståndsåtaganden. Men Sverige kritiseras för att blåsa upp sina siffror genom att inkludera kostnader för flyktingmottagning i sitt bistånd
– Problemet med det är att pengarna stannar i givarlandet. Det finns länder som inte räknar med detta som Storbritannien och Luxemburg till exempel, säger Javier Pereira som författat rapporten, till Europaportalen.

Sverige har även tagit av biståndsbudgeten när det gäller de så kallade snabbstartspengarna som går till åtgärder att förebygga klimatförändringarna i utvecklingsländer. Sverige åtog sig att betala åtta miljarder kronor mellan 2010 och 2012. Fyra av dessa miljarder tas från biståndsbudgeten.
– Sverige är en av de bästa helt klart, men att klimatpengar räknas med i biståndet är en av de saker som oroar oss. Skulle alla klimatpengar räknas som bistånd skulle det inte bli några riktiga biståndspengar över, säger Javier Pereira.