Kritiserade valfångstförhandlingar avbryts

De internationella förhandlingarna om valfångst har avbrutits. Orsaken är att parterna står för långt ifrån varandra.

– Vi måste lägga förslaget åt sidan ett tag, vi behöver en paus, säger den brasilianske förhandlaren Fabio Pitaluga på onsdagsmorgonen, enligt Deutche Welle.

Internationella valfångstkommissionens årliga möte pågår fram till och med fredag i Agadir i Marocko. Förhandlare från 88 medlemsländer ska diskutera det förslag som kommissionen lagt fram och som syftar till att få stopp på den illegala valfångsten. Förslaget är kontroversiellt och går ut på att tillåta jakt på val under reglerade former. Tanken ät delvis att blockerade de kryphål i regelverket som nu gör det möjligt för framförallt Japan att fånga val. Sverige och Danmark hör till de länder som stöder förslaget och enligt Sverige skulle effekten bli att färre valar fångas. Europeiska kritiker, däribland Frankrike och Tyskland, menar att förslaget öppnar för kommersiell valfångst och skrev ett gemensamt upprop inför förhandlingarna att EU-länderna bör vara eniga i frågan.

Men tidigt på onsdagsmorgonen avbröts förhandlingarna. Enligt källor var förhandlingarna inte i närheten av ett beslut och många var upprörda.
– Man har i princip enats om att ta upp förhandlingarna om ett år. Man stod för långt ifrån varandra helt enkelt. Vilket tyvärr innebär att det okontrollerade valfångsten fortsätter, säger Lennart Bodén, pressekreterare hos miljöminister Andreas Carlgren (C) till Europaportalen.

Enligt flera förhandlare var det inte någon specifik part som gjorde förhandlingarna omöjliga, medan andra skyllde på motståndarna.