Ryska påtryckningar ska tvinga fram betalningar

Ryssland vill ha betalt och minskar flödet av gas till grannen Vitryssland.

Ryssland började idag måndag att minska flödet av gas- och olja till grannen Vitryssland med 15 procent. Syftet är att utöva press, genom att varje dag minska leveranserna tills 85 procent av gasflödet är stoppat. Ryssland vill få igen motsvarande 1,5 miljarder kronor i obetalda energiräkningar. Det rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti. Till samma byrå säger Vitrysslands energiminister Lyudmila Zenkovich vid lunchtid att leveranserna till EU ska fortsätta.

Bakgrunden till konflikten är delvis lagd i dunkel och avtalet som åberopas av parterna i konflikten är hemligt. Men diplomater som Europaportalen talat med och som inte vill framstå med namn menar att konflikten handlar om hur ett äldre energiavtal ska tolkas och framförallt att förhandlingarna om en tullunion mellan Ryssland, Kazakhstan och Vitryssland brutit samman. Planen är att unionen ska träda i kraft 1 juli och som det verkar nu, blir det utan Vitryssland.

För Vitrysslands del handlar det hur den i huvudsak statligt ägda industrin ska få fortsatt tillång till billig energi. Landet vill framförallt ha bort de kostsamma ryska exporttullarna på oljeprodukter. Billig rysk olja som Vitryssland raffinerat och sålt på export har varit en viktig inkomstkälla för landet. ”Det måste ha skurit sig rejält i förhandlingarna för att konflikten nu tillåts bli offentlig och dessutom riskerar Ryssland att dra in EU-länder som Polen med på sikt uteblivna gasleveranser” menar en bedömare.

Om diktator Alexander Lukasjenko inte lyckas få en för Vitryssland rimlig ekonomisk uppgörelse kan det påverka hans maktställning inför det presidentval som måste hållas före 6 februari 2011. Det kan vara så att Ryssland nu väljer att skapa en förtroendekris i hopp om en framtida bättre förhandlingspart
– Generellt är Ryssland trött på Lukasjenko för att han kritiserar Medvedev och Putin hejvilt, för att han uteblir från möten och för hans allmänna bångstyrighet, säger en expert på Vitryssland till Europaportalen.