Carl Bildt hittar inget nytt i de läckta krigsdokumenten.

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bildt: "Uppgifterna påfallande ointressanta"

Utrikesminister Carl Bildt tror inte att de över 90 000 läckta dokumenten om kriget i Afghanistan kommer att påverka den svenska insatsen i området.
– Det jag har sett tyckte jag var påfallande ointressant, säger Carl Bildt.

En döv man skjuts ner och dör eftersom han inte hör vad soldaterna skriker åt honom. En buss som inte stannar beskjuts med automatvapen och fyra människor mister livet. Det är ett par anekdoter i de över 90 000 hemligstämplade dokument som sajten Wikileaks, tillsammans med amerikanska New York Times, brittiska The Guardian och tyska Der Spiegel, publicerade på söndagen och som redan har fördömts av Vita huset i Washington. Dokumenten beskriver händelser från kriget i Afghanistan som ägde rum mellan 2004 och 2009. Enligt Julian Assange, Wikileaks talesperson, finns det uppgifter som tyder på att krigsbrott har begåtts.

I den stora mängden dokument finns också uppgifter om svenska insatser. Sverige har knappt 500 man i Afghanistan, stationerade i den relativt lugna norra delen av landet.
Försvarsmakten har börjat gå igenom materialet för att säkerställa att uppgifterna inte kan leda till en ökad hotbild mot svenska förband.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger sig inte ha någon avsikt att agera med anledning av de läckta uppgifterna.
– Ingenting av det jag ser föranleder mig att vidta någon åtgärd. Militära operationer som genomfördes då [mellan 2004 och 2009, reds anm,] har ju ingen betydelse längre.

Han medger dock att i det fall uppgifter om hemliga operationer som planeras kommer ut kan det vara direkt farligt.
– Men det jag har sett tyckte jag var påfallande ointressant, säger Carl Bildt.

En del av uppgifterna som har publicerats bedöms dock vara kontroversiella. Vita husets talesman Robert Gibbs har sagt att läckan strider mot lagen och riskerar att skada USA:s militär och dess allierade. Bland annat finns uppgifter som tyder på att Pakistans regering ska ha samarbetat med talibanerna, något som dock förnekats av Pakistan.

Enligt The Guardian visar dokumenten att 195 civila har dödats i attacker som hittills inte har rapporteras. Carl Bildt menar att just den uppgiften inte behöver ha någon högre sanningshalt.
– Det finns ju olika uppgifter om detta. FN har en statistik och trupperna har en annan. Jag tror inte man ska tro att det är någon hundraprocentig säkerhet i den här statistiken. Vid varje sådant här fall är det ofta en diskussion om hur många dödade det är. Det som kan påpekas är att antalet civila dödsfall sjunker, säger Carl Bildt.

I Tyskland är publiceringen av uppgifterna känslig. Flera politiska kriser har det senaste året haft sitt ursprung i den tyska insatsen i Afghanistan. Två ministrar och Tysklands förre president har fått avgå efter incidenter rörande Afghanistan. Den tyske utrikesministern Guido Westerwelle sade på måndagen att uppgifterna måste tas på allvar.
– Vi måste undersöka om det verkligen finns nya uppgifter i dokumenten, sade den tyske utrikesministern Guido Westerwelle till journalister i Bryssel.

Det tyska försvarsdepartementet håller nu på att göra just detta. En första kommentar därifrån sa dock att ”det inte finns något av nyhetsvärde” i dokumenten.