Hälften av ryssarna vill att landet går med i EU, enligt ny opinionsundersökning.

Hälften av ryssarna vill att landet går med i EU, enligt ny opinionsundersökning.

Ryssar vill gå med i EU

Det är smekmånad för de nya regeringarna i Storbritannien och Ungern. I färska opinionsundersökningar får de gott betyg, trots aviserade nedskärningar.

Britterna litar på sin nya regering. I alla fall vad gäller budgetsaneringen. Nästan hälften av de tillfrågade svarar ja på frågan om konservative premiärministern David Camerons ministrar kan minska landets budgetunderskott på ”ett sätt som stärker och förenar landet”.
Efter valet i maj tog 13 år av Labourstyre slut. Socialdemokraterna fick se sig besegrade och en konservativ-liberal koalitionsregering tog över.
– Nedskärningarna kommer att påverka varenda person i landet, varnade Cameron innan han presenterade ett åtgärdspaket som kommer ge britterna fem tuffa år av åtstramningar.

Källa: Angus Reid Public Opinion. Metod: Intervjuer med 2 008 britter, 23-25 juni. Felmarginal: 2, 2 procentenheter.

Premiärminister David Cameron har stöd även för sin uppmärksammade ursäkt till befolkningen i Nordirland för Bloody Sunday. Det handlar om händelserna den 30 januari 1972 när tretton katolska demonstranter sköts ihjäl i staden Derry. En ny rapport som publicerades i juni, konstaterade att brittiska soldater öppnade eld mot flyende, obeväpnade civila. 61 procent av de tillfrågade britterna tyckte att det var bra att Cameron bad om ursäkt och 70 procent av de tillfrågade i Nordirland. Samtidigt ogillades ursäkten av 20 procent i Storbritannien, och av 23 procent i Nordirland.

Källa: Angus Reid Public Opinion. Metod: 2 018 britter tillfrågades och 178 nordirländare, 17- 23juni. Felmarginal: 2,2 procentenheter för Storbritannien och 7, 3 procentenheter för Nordirland.

Trots en rad meningsskiljaktigheter om gasleveranser och sanktioner mot Iran är många ryssar positiva till EU. Hälften av de tillfrågade ser gärna att Ryssland går med i unionen, enligt en opinionsmätning. Samtidigt har siffran gått ner; nästan 60 procent var positiva till ett medlemskap i december 2004.

Källa: Yury Levada Analytical Center. Metod: 1 600 ryssar tillfrågades, 21-25 maj. Felmarginal: 3, 4 procentenheter.

I Ungern har den nytillträdda högerregeringen med Victor Orban i spetsen, en överväldigande majoritet av väljarnas stöd. Sju av tio ungrare skulle rösta på regeringspartiet om det vore val i dag, visar en färsk opinionsundersökning. Det är fyra procent fler än förra månaden. Även Ungern står inför utlovade åtstramningar och nedskärningar i välfärden.

Källa: Median. Metod: 2 400 ungrare intervjuades 4-8 juni. Felmarginal: 2, 5 procentenheter. 

Opinionsmätningar
som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa.
Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak.
Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.