Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige tar över Östersjöarbete

1 juli 2010 | Övergödningen fortsatt kritisk

I dag tar Sverige över ledarskapet för en renare Östersjö. Övergödningen står på dagordningen och fler möten på ministernivå.

Marinbiologen Fransisco Nascimento håller på att ta vattenprover vid Askölaboratoriet i Stockholms skärgård. Han är nydisputerad doktorand och klar över vad som måste göras i Östersjön:
– Frågan om övergödningen måste lösas. Det kräver ett starkt samarbete med länderna runt Östersjön och det är viktigt att verkligen få med alla, säger han.

Helcom, Helsingforskommissionen för Östersjöns marina miljö, är Östersjöländernas samarbetsorganisation. Här enas länderna om rekommendationer och riktlinjer för att få liv i Östersjön. Ordförandeskapet roterar och från och med i dag är det Sverige och havsmiljöambassadör Gabriella Lindholm som leder arbetet i två år.

Sverige ska verka för att det sker regelbundna möten på ministernivå, något som bland andra Naturskyddsföreningen uppmanat till. För att uppnå de svenska målen om minskade utsläpp av kväve och fosfor ska reningsgraden vid de större reningsverken öka och närmare en miljard läggs på att få jordbruken att inte läcka ut så stora mängder fosfater i Östersjön.
– Sverige står för en ganska stor del av övergödningen i Östersjön, säger Fransisco Nascimento.

Han noterar samtidigt att dagens vattenprover visar på skyhöga halter av fosfor, en av bovarna bakom algblomning.
– Den har ju inte kommit igång än, men de höga halterna visar att årets algblomning kan bli större än de senaste tre åren, säger han.
Senast i maj kom Helcom med en rapport om läget i Östersjön. Och det är fortsatt illa; bara Bottniska viken har en acceptabel status och övergödning och fiske är fortfarande stora problem.

Mer fakta

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret