Barroso attackerar illojala länder

Förtroendet för EU vacklar bland medborgarna och medan analytikerna funderar över orsaken, riktar EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso hård kritik mot medlemsländerna.

– När allt går bra är det länderna själva som har lyckats och när det går dåligt är det Bryssels fel, säger José Manuel Barroso i en intervju med italienska Corriere della Sera på onsdagen.

Annons

Barroso är kritisk till att medlemsländerna inte visat mer tilltro till samarbetet under vårens alla prövningar. Han säger att det är naturligt att tilliten vacklar i kristider men att det är medlemmarnas uppgift att stödja de gemensamma besluten.
– Jag medger att vi kan göra mer för att skapa tillförsikt hos medborgare och konsumenter. Men vi ska också komma ihåg att vi inte kan lösa problemet om inte varje medlemsstat ser det europeiska projektet som sitt eget, säger Barroso till tidningen.

Senaste Eurobarometern visar att förtroendet för EU:s institutioner har sjunkit med sex procentenheter, till 42 procent. Undersökningen gjordes i maj, mitt i krisen, och 27 000 européer tillfrågades. I samma undersökning svarade 49 procent att EU-medlemskapet var bra för landet, vilket är fyra procentenheter lägre än i höstas.