Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

”Det är klart man ska åka ner”

16 september 2010 | Oppositionen reagerar

Ministrar på tunga poster bortprioriterar EU:s mäktiga ministerråd, trots att råden beslutar om lagar som får direkta konsekvenser för Sverige. Europaportalens genomgång av närvarolistorna under mandatperioden visar på ett sjunkande engagemang från regeringen i EU-frågorna.

– I grunden utgår hela Europasamarbetet från att ministrarna åker ner, bygger nätverk och förhandlar. Det är klart att man ska åka ner, säger Mona Sahlin (S) till Europaportalen.

Under hela mandatperioden 2006-2010 har den borgerliga regeringen en närvaro på drygt 84 procent. Under 2010 minskade regeringens engagemang och ministrarnas närvaro gick ned till 67 procent. Men skillnaderna mellan ministrarna är stor; från full närvaro ned till drygt 46 procents närvaro.
– Det är förvånande med tanke på att de vill var aktiva i EU. Men samtidigt bekräftar det bilden att man sällan har avvikande uppfattningar och då kanske man tycker det inte är så viktigt att vara där, säger Jonas Sjöstedt (V), tidigare EU-parlamentariker.

Det varierar stort mellan hur ofta de svenska ministrarna faktiskt deltar på mötena. Folkpartiets Nyamko Sabuni och Jan Björklund hör till dem som hoppar över flest ministerråd.
– Bilden av Folkpartiet stämmer rätt bra. Min erfarenhet av miljöfrågor i EU är att hemma pratar Folkpartiet om hur viktigt EU är för miljön, men de är aldrig aktiva för miljöpolitiken i EU. Att Carl Bildt alltid är på mötena stämmer rätt bra med att han aldrig är i Sverige, säger Jonas Sjöstedt (V).

Socialdemokraternas ledare är försiktig med kritiken mot Alliansregeringens EU-skolk men betonar vikten av att rätt personer är med och förhandlar.
– Det är viktigt att det är ministrarna som åker ner och representerar och förhandlar också på ministerrådsmötena. Jag har själv gjort det många gånger, det är viktig del av Europapolitiken med den personliga kontakten, säger Mona Sahlin (S).

Elin Roumeliotou
Redaktör
Elin Roumeliotou
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret