Christian Engström i EU-parlamentet i Strasbourg, juli 2009.

Christian Engström i EU-parlamentet i Strasbourg, juli 2009.

Bild: Christian Wohlert

Engström: "EU-lobbyisterna är ett stort problem"

Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström chattade med Europaportalens läsare på torsdagen. Läs chatten nedan som gjorde på Europaportalens Facebook-sida.

Europaportalen: Hej! Nu är Christian Engström redo att ta emot era frågor.

Anders: Det ser mörkt ut i opinionsmätningarna just nu för Piratpartiet, vad ska ni göra för att komma in i riksdagen?

Christian Engström: Våra aktivister jobbar för fullt ute i landet med att synas på stan och prata med sina kompisar. Förutom internet är det vårt viktigaste sätt att nå ut till väljare. Att vi inte syns i opinionsmätningarna är förstås tråkigt, men jag tror att det beror på att våra kärnväljare inte har fasta telefonabonnemang, så de är svåra för opinionsinstituten att fånga.

Kristoffer: Varför görs det inte större satsningar att synas på stan, i stil med valstugor, flygbladsutdelningar och så vidare? Jag har inte sett något sådant här i Linköping än iaf.

Christian Engström:  Om det inte händer tillräckligt mycket i just din stad får du väldigt gärna se till att det blir lite action där. Vi är helt beroende av frivilliga lokala initiativ. Gå till får hemsida och kontakta lokala funktionärer, så kan ni bestämma vad ni vill göra. Vi är en renodlad gräsrotsrörelse, det är vår styrka.

Hans: Hejsan Christian! Det rapporteras väldigt lite om EU-politik och piratfrågor i synnerhet i svenska medier. Kan du berätta lite om vad du och dina assistenter har lyckats åstadkomma sedan du blev invald i EU-parlamentet? Vad skulle sett annorlunda ut om ni inte varit där?

Christian Engström: Henrik Alexandersson (som jobbar i Bryssel tillsammans med mig) skrev en bloggpost där han sammanfattade vad vi har gjort det första året här: http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/06/piratpartiet-ett-ar-i-europaparlamentet.html

Telekompaketet, ACTA-avtalet och Gallo-rapporten om skärpta åtgärder mot fildelning är tre stora ärenden som tagit mycket av tiden i anspråk.

Harald: Är det inte synd att era väljare slits mellan att rösta konsekvent på PP och därmed inte påverka direkt, eller välja det "minst sämsta" av riksdagspartierna och därmed inte gynna det parti de gillar bäst? Varför inte ha ett par namn på MP:s lista i valet 2014, som ett valtekniskt samarbete? Så kan man personkryssa en pirat och samtidigt göra verklig skillnad för hur de frågorna behandlas i riksdagen?

Christian Engström: Vårt måĺ är att komma in i riksdagen, och i så fall kan vi påverka direkt. Men även om vi mot förmodan inte skulle göra det, är en röst på Piratpartiet aldrig bortkastad. Den sänder en stark signal till de övriga partierna att friheten på internet är en viktig fråga som måste tas på allvar. En röst på något av de "mindre dåliga" gamla partierna får inte alls samma effekt, eftersom det i praktiken blir endera M eller S som bestämmer det allra mesta i regeringen som bildas efter valet. Enda sättet att få de existerande partierna att verkligen vakna upp är att sända ett budskap som inte kan missförstås. Det är en röst på Piratpartiet.

Harald: Men rent konkret, kan ni tänka er att ha ett valtekniskt samarbete, för att snabba på processen lite?

Christian Engström: Vad som händer 2014 har jag uppriktigt sagt ingen aning om idag. Just nu utgår all vår planering från att vi kommer in i riksdagen. Vare sig vi får en vågmästarställning eller inte kommer det att sända en mycket stark signal till hela Europa (vi får mer press utomlands än vi får i Sverige, så Europas ögon är redan riktade på oss).

Jag vill inte på något sätt utesluta att vi skulle kunna samarbeta med till exempel MP 2014, men det kräver i så fall att MP prioriterar upp frihetsfrågorna, och klart deklarera att skyddet för de fundamentala rättigheterna alltid kommer i första rummet, och aldrig kompromissas bort till förmån för exempelvis någon miljöfråga.

Men som sagt, 2014 är långt borta, och det ska flyta många politiker under broarna innan dess. Just nu handlar det om att få nästa regeringsbildare (Reinfeldt eller Sahlin) att vakna och förstå att frihetsfrågorna på och utanför nätet är så viktiga att de faktiskt förlorar röster på att missköta dem på det sätt som de gjort hittills.

Harald: förlåt om jag tjatar, men om man har en blandad lista, och sen får de kandidater som kommer in göra som de vill (eller snarare som deras partier vill), dvs ett rent tekniskt samarbete, och sen får man i riksdagen komma överens som vanligt? Skulle det kunna funka?

Christian Engström: Jovisst, det skulle iofs kunna funka. Men den dagen, den sorgen. Fyra år är en väldigt lång tid i politiken, på gott och ont.

Just nu är jag mest oroad över hur mycket ytterligare skada en regering skulle kunna ställa till med på fyra år om inte Piratpartiet har kommit in i riksdagen och kan agera väckarklocka.

Samarbetet med den gröna gruppen här nere i Europaparlamentet fungerar utmärkt, och jag har bara gott att säga om kollegorna i gruppen. Men kärnfrågan är prioriteringarna. Det hjälper inte om MP har friheten på internet som fjärde viktigaste fråga, om de bara får igenom tre hjärtefrågor i regeringsförrhandlingarna.

Det bästa sättet för MP att se till att de här frågorna prioriteras upp (för det vill ju ni också) skulle faktiskt vara om ni uppmanade era sympatisörer att taktikrösta på Piratpartiet nu det här valet.

Fast jag förstår om det är lite mycket begärt så här i slutfasen av en valrörelse. ;)

Stefan: Christian, kan du berätta lite kort hur det går med ACTA inom EU nu?

Fredrik: Precis, hur ser det ut med ACTA - när tror ni att ni lyckats få/tvinga förhandlarna/kommissionen att gå ut med offentlig information igen?

Christian Engström: Idag var det debatt i plenum om ACTA, och jag var en av dem som talade. Det senaste läckta ACTA-avtalet innehåller en del förbättringar jämfört med tidigare, men inte i närheten av så mycket att det ens börjar bli acceptabelt...Visa mer

Danny: Hej Christian! Tänkte fråga vad du har för reaktion på de razzior som nyligen utfördes mot "scenen" här i Sverige? Är kriget mot fildelning på väg att trappas upp ytterligare?

Christian Engström: Ska jag vara ärlig är jag lite förvånad över att de gjorde en fildelningsrazzia så här före valet. Däremot är jag helt säker på att de kommer att bli en störtvåg av razzior och stämningar efter valet. Då har de ju liksom ingenting att förlora, med fyra år kvar till nästa val.

Att de gjorde en razzia redan nu tolkar jag som ett tecken på hur ivriga upphovsrättsmaffian är att komma igång med att statuera exempel. Lite som en hyperaktiv travhäst som bara inte kan hålla sig tills startskottet går.

Det enda sättet att få slut på de här dumheterna är att vi ändrar lagen så att det blir helt tydligt att det aldrig är förbjudet att länka, och helt tydligt att upphovsrätten bara ska gälla kommersiella aktörer. Kommer vi in i riksdagen är det vårt mål att få till de förändringarna så snart som möjligt.

Fritz-Anton: Hej Christian! Vad anser du om att ni som politiskt parti bedriver företag? Från Sydsvenskan i juli i år:

"Boende hos LKF har sedan ett par veckor kunnat använda nätleverantören Pirate ISP som internetleverantör, uppger Sydsvenskan. Pirate ISP är ett bolag vars idé är att leverera internet efter Piratpartiets principer, i detta ingår att användarna ska hållas anonyma. Syftet är såväl ekonomiskt som politiskt"

Kan du se några problem med detta?

Christian Engström: Att vi driver projekt som Pirate ISP är i första hand av politiska skäl, för att visa vad vi tycker borde göras och hur.

Samma sak om att vi erbjuder bandbredd och serverutrymme till Wikileaks och The Pirate Bay, och att vi har satt upp en anonymiseringsnod för att hjälpa exempelvis dissidenter i länder som Iran och Kina. Andra partier pratar bara, men vi vill gärna kombinera det med handling också.

Thomas: Rent realistiskt, hur stor påverkan har antagandet av WD12 för ACTA-avtalet i EU?

Christian Engström: Att Written Declaration 12 antogs kanske inte innebär sådär jättemycket för att stoppa ACTA som enskild sak, men det är ytterligare en välkommen signal som parlamentet skickar till kommissionen. Allt hjälper till, men det finns ingen enskild åtgärd som räcker i sig själv. Resolutionen som antogs den 10 mars var ett mycket tydligt budskap till kommissionen, och WD12 säger ungefär samma sak en gång till. Man kan tycka att det borde räcka med en gång för att få kommissionen att lyssna på de folkvalda, men nu är det en gång som det är här nere, och då måste vi tjata. Men behövs det, så gör vi det.

Emma: Hur mycket blir du kontaktad av lobbyister i Bryssel, vilka isåfall, och lyssnar du på dem?

Christian Engström: Det är hundratals per månad, men minst 90% avfärdar vi direkt för att det ligger utanför vårt område. Lobbyister som vill prata med oss om något som faktiskt har med informationspolitik och internetfrågor att göra tackar vi normalt jatill, vare sig vi uppfattar dem som "goda" eller "onda". Det är intressant att höra vad de säger, men det betyder ju inte att jag tror på allt eller håller med om allt.

Rent allmänt och strukturellt är det ett stort problem att lobbyisterna har så stort inflytande över EU's politik, men när de träffar parlamentariker är det åtminstone alltid ärligt och rakt deklarerat varifrån de kommer och vem de reprenterar. Det är mycket värre med alla lobbyister som sitter i de tusentals expertkommittéerna som EU-kommissionen har, och som ofta tar fram beslutsunderlagen. Där finns det nästan ingen insyn alls.

Fritz-Anton: Ok, jag har ingenting emot aktivism. Men ser du inget "demokratiskt" problem med att ni både gör anspråk på politisk makt och samtidigt är aktörer på marknaden? Både partiet och er internetservice är visserligen väldigt små i dagsläget, men jag får ändå svaga korporativistiska vibbar av detta. Jag tycker inte att det är jämförbart med att andra partier säljer tidningar, t-shirts o dyl.

Christian Engström: Rent formellt är det inte Piratpartiet som står bakom Pirate ISP, utan personer som är aktiva inom partiet. Jag ser ingen konflikt i dagsläget, men jag kan hålla med om att det skulle kunna vara problematiskt om Pirate ISP vore en dominerande marknadsaktör samtidigt som Piratpartiet vore ett stort och statsbärande parti. Storleken spelar roll i de här sammanhangen.

Korporativismen (speciellt inom EU som det ser ut idag) ser jag som ett av de stora grundproblemen, så det är en helt relevant aspekt att ta upp. När staten och kapitalet sitter i samma båt blir det inte bra, för att uttrycka sig milt. Men just för ögonblicket är vi ju varken stat eller kapital, så därför tycker jag att fördelarna med att kunna visa i praktisk handling vad vi står för överväger.