Hoppa till artikelns andra spalt.

Hemmagjorda bomber försvåras

EU-kommissionen vill begränsa tillgången till kemikalier som kan missbrukas för att tillverka hemmagjorda sprängämnen. Syftet är att minska risken för terroristhandlingar.

De senaste åren har de flesta terroristattacker, enligt kommissionen, förövats med sprängladdningar som ofta baserat sig på hemmagjorda sprängämnen framställda med hjälp av kemikalier som i dagens läge är allmänt tillgängliga för vem som helst. Sådana sprängämnen användes band annat i samband med bombattackerna i London 2005.

– Hemmagjorda sprängämnen används mycket ofta av terrorister och andra brottslingar när de genomför attacker. Vi måste skärpa kontrollen och hindra terrorister från att dra fördel av att EU-medlemsländerna tillämpar olika regler, sade EU-kommissionär
Cecilia Malmström, i ett uttalande i dag.

Förslaget går vidare till Europaparlamentet och ministerrådet för beslut.