Annons

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Bild: Anders Selnes

Birgitta Ohlsson fortsätter som EU-minister

När statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade regeringsförklaringen på tisdagen återupprepade han en slogan från 2006 att Sverige ska tillhöra kärnan i det europeiska samarbetet. Som väntat dominerades talet helt av nationella perspektiv och förhållanden.

Birgitta Ohlsson (FP) som tillträdde som svensk EU-minister i våras fortsätter med samma uppdrag i den nya alliansregeringen. Det framgick av statsminister Fredrik Reinfeldts tal vid riksdagens öppnade i dag.

I sin regeringsförklaring, som dominerades av frågor om arbete och ekonomi, poängterade Fredrik Reinfeldt (M) att Sveriges offentliga finanser var starkast i EU. Han återupprepade regeringens slogan från 2006 att Sverige tillhöra kärnan i det europeiska samarbetet.

Sverige ska vara drivande i de frågor som är centrala för EU:s utveckling. Den inre marknaden ska fördjupas för att kunna fortsätta bygga Europas välfärd.
– Det krävs gemensamma spelregler för att kunna påskynda den ekonomiska återhämtningen i Europa och förebygga nya kriser, sade Fredrik Reinfeldt.

Utan att gå in på detaljer i annan brinnande EU-fråga sade Reinfeldt att regeringen ”kommer att ge arbetet för nätets frihet och säkerhet en ny styrka”.

Sverige ska fortsätta stärka samarbete inom Norden och Baltikum inom alla områden.
– Så klart att vårt land inte förhåller sig passivt om en katastrof eller angrepp skulle drabba ett annat medlemsland i Europeiska unionen eller annat nordiskt land, sade Reinfeldt.

Sverige kommer att leda Nordic Battlegroup, en av EU:s två snabbinsatsstyrkor,  2011 och har som ambition att åta sig ledarskapet igen år 2014.

– Sverige ska vara en stark röst för fred, frihet och försoning i Europa. Vi ska vara en tydlig kraft för en gemensam europeisk utrikespolitik som värnar och utvecklar demokrati, folkrätt och mänskliga fri- och rättigheter, sade Fredrik Reinfeldt. Han betonade även vikten av arbetskraftsinvandring för Sveriges demografi och ekonomi.

Regeringen ska också verka för att alla EU-länder inför en koldioxidskatt och att det utvecklas en nordisk och europeisk elmarknad.