Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Sarkozy förlorare trots pensionsreform

26 oktober 2010 | Senaten röstade ja

Efter veckor av protester i Frankrike ser det ut att bli ett nytt läge. Idag antogs det omtvistade lagförslaget av senaten och på onsdagen tas beslut i parlamentet. Men studenternas stridsvilja finns kvar.

I flera veckor har protester mot den stundande pensionsreformen pågått, med en dags nationell strejk varje vecka. Universitet har blockerats, skolor har hållits stängda, lokaltrafiken har gått på sparlåga och delar av de statsanställda har strejkat. Den här bilden i sig är inget ovanligt i Frankrike när det gäller impopulära reformer. Kanske mest påtagligt den här gången har varit blockeringarna av landets oljeraffinaderier, som lett till att en av tre bensinstationer fått slut på bränsle.

Alexandra Brunois bor i Nantes nära franska västkusten, och hon säger att biltrafiken ändå rullat som normalt, eftersom folk sett till att bunkra upp med bensin i förväg. Men bilköerna för att tanka har ringlat långa.

För egen del har strejkerna lett till att hon tagit cykeln till jobbet varje dag, eftersom det är för mycket biltrafik och kollektivtrafiken är osäker.

– Man vet inte från en dag till en annan om bussen kommer, för även de dagar när det inte är stora demonstrationer kan det vara personer som antingen blockerar spåren eller hindrar bussarna för att köra ut från garagen, säger Alexandra Brunois.

Liksom bedömningen av fransmännens åsikter är hennes bild att Nantes-borna stödjer protesterna, som enligt regeringen kostar uppemot 4 miljarder kronor varje dag.

Men nu finns tecken på att proteströrelsen kan mattas av, inte minst beroende på att lagen kan röstas igenom redan imorgon av parlamentet. Knappt hälften av oljeraffinaderierna har återgått i arbete och i Marseille har sophämtarna avbrutit en två veckor lång strejk. Idag öppnade landets största fackförbund CFDT upp för förhandlingar med sin motpart, arbetsgivarorganisationen Medef, medan fackförbundet CGT intygar att protesterna kommer fortsätta, vad som än händer.

Studenternas stridsvilja har helt klart inte mattats av. Trots att det är skollov den här veckan i Frankrike hade studenternas fackförbund kallat till protester i flera städer idag, bland annat utanför senaten. Även på torsdag planeras nationella protester.

Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet tror inte att det är möjligt att lagen stoppas.

– Fackföreningarna är väldigt svaga generellt sett i Frankrike, och det är också av tradition så att det är staten som bestämmer löner och villkor i den statliga sektorn.

Men oavsett vad som händer i pensionsfrågan tror Marie Demker att president Nicolas Sarkozy, som gick till val på att genomföra den här och andra kontroversiella reformer, kommer gå ur det här som en förlorare, eftersom han saknar ett brett stöd.

- Hans mandat är ju extremt underminerat som president, han har ju svårt att upprätthålla sin auktoritet som president.

Frågan kan gynna socialistpartiet inför nästa presidentval, tror Marie Demker.

– Ju mer människor fortsätter att marchera på gatorna, oavsett om lagen redan är antagen, desto svårare blir det för Sarkozy och majoriteten att driva fram liknande reformer i den här riktningen.

Enligt tidningen  Le Monde visar en ny undersökning att Sarkozy stöds av mindre än 30 procent av fransmännen, vilket är hans lägsta siffror på tre år.

Elsa Persson
Redaktör
Elsa Persson
Redaktör
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret