Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svårtolkad kompromiss leder EU:s klimatarbete

15 oktober 2010 | Stopp i USA

EU är beredd att möta utvecklingsländernas krav på ett andra Kyotoavtal. Men EU:s villkor gör det orealistisk med ett avtal redan i Cancún.

Efter fem timmars diskussioner kom till slut EU-ländernas miljöministrar på torsdagskvällen överens om vilken linje EU ska driva på det FN-ledda klimatmötet i Cancún i Mexiko, uppföljaren till förra årets Köpenhamnsmöte.

Det blev en kompromiss där Italien utmärkte sig för att ställa ”orealistiska krav” på vad andra stora utsläppsnationer först måste göra för att EU ska ansluta sig till ett andra Kyotoavtal, något som många utvecklingsländer hoppas på. Men det tycks vara oklart var kompromissen till slut landade i Kyotofrågan.
– Texten är så pass oklar och svårtolkad att den ger utrymme för olika tolkningar. Det innebär att EU kan anses vara väldigt öppet för en andra Kyotoperiod och en annan tolkning som innebär motsatsen, säger en EU-diplomat med direkt insyn i EU:s interna klimatförhandlingar till Europaportalen.

I kompromissen ställs det upp två centrala villkor för att EU ska anta Kyoto 2. För det första vill miljöministrarna att ett nytt klimatavtal av Kyotomodellen ska vara en parallell del av en större uppgörelse där även USA, Kina och andra utvecklade länder på något sätt ingår. En sådan större överenskommelse behöver inte bli klar samtidigt som Kyotoprotokollet förlängs.
– På mötet i Cancún kommer EU att få frågan hur man ställer sig till ett nytt Kyotoavtal. Då kommer EU att svara att det beror på vilka andra beslut som fattas. Men de flesta tror inte att det blir så värst många beslut överhuvudtaget i Cancún, vilket tyder på att det inte blir något Kyoto 2 heller, säger klimatdiplomaten.

En viktig teknisk fråga som EU driver är hur man ska mäta och registrera olika länders utsläpp. Här vill EU se ett gemensamt system.

Det andra centrala villkoret för EU handlar om Kyotoavtalet i sig och att delar av det måste reformeras. Dels vill EU att hanteringen av företagens utsläppsrättigheter görs om så att företagen inte lika fritt som i dag ska kunna föra över oanvända utsläppsrättigheter från ett år till ett annat: så kallad banking. Dels anses reglerna för hur utsläpp från land och skogsbruk ska räknas vara för generösa mot utsläpparen.
– Kan man komma till rätta med dessa aspekter i ett nytt protokoll och få det inom ramen för en bredare överenskommelse [med bland andra USA och Kina], då är EU utan tvivel berett att gå in i en andra Kyotoperiod, säger diplomaten.

När FN:s klimatförhandlingar efter Köpenhamnsmötet återupptas i Cancún den 29 november är de få som tror på en framgång, varför är det så?
– Det beror helt enkelt på att det är så många parter som inte är intresserade att gå vidare. Det finns låsningar mellan U-landsgruppen, EU och USA och andra I-länder som är så stora att det är svårt att se en lösning just nu. En orsak är att president Barack Obama inte fått igenom någon klimatlagstiftning om utsläppstak och ett handelssystem för utsläppsrättigheter i USA. Vilket i sin tur påverkar Kina att leda u-landsgruppen i negativ riktning, säger diplomaten

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret