Svenska EU-politiker på kollisionskurs med regeringens jordbrukspolitik.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ek och Paulsen: Svensk jordbrukspolitik "extrem"

EU-parlamentarikerna Marit Paulsen och Lena Ek anklagar den svenska regeringen för att sakna en förhandlingsposition i frågan om EU:s jordbrukspolitik. Diskussionerna om hur en av EU:s största utgiftsposter ska se ut efter 2013, då systemet ska läggas om, pågår för fullt i Bryssel och runtom i Europa.

Marit Paulsen (FP), vice ordförande i EU-parlamentets jordbruksutskott, och Lena Ek (C) menar att Sverige inte kommer att få något inflytande över jordbrukspolitiken om man inte koordinerar internt om vilken linje Sverige ska driva.

– Finansdepartementet måste sätta sig ner med Landsbygdsdepartementet och komma överens om hur man ska göra. Nu är det Finansens linje om att bara skära ner som gäller och det fungerar inte, säger Lena Ek.

Marit Paulsen, som gick till val på att ändra EU:s jordbrukspolitik känner sig alltmer isolerad i parlamentets jordbruksutskott. Den svenska inställningen är ”extrem” och att enbart ropa på nedskärningar är inte en hållbar strategi, menar Paulsen.

– I princip ber de fru Paulsen att gå in i garderoben och stänga dörren efter sig, när jordbrukspolitiken ska diskuteras, säger Marit Paulsen.

Hon har samma inställning som Lena Ek i fråga om den svenska regeringens agerande. Ska resultat uppnås måste en mer nyanserad förhandlingslinje antas.

– Det är ett litet inbördeskrig mellan oss [parlamentarikerna och regeringen], det kan man nog påstå, säger Marit Paulsen.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) låter via sin presstjänst meddela att han sitter upptagen och har inga kommentarer.