Arkivbild. Strejk med det tyska facket ver.di.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-konflikt om strejkrätt under uppsegling

Socialdemokraterna i Europaparlamentet hotar att gå emot EU-kommissionens förslag till ny handlingsplan för inre marknaden. Orsaken är att de kräver tillbaka en utlovad förstärkning av strejkrätten som tagits bort ur förslaget.

Nu kommer de politiska reaktionerna på att skrivningar kring strejkrätten försvagats i EU-kommissionens förslag till 50-punktsprogram för den inre marknaden, något som Europaportalen tidigare rapporterat om.

– Kommissionär Malmström tillsammans med andra kollegor har valt en farlig väg att gå när man strök löften som fanns för att stärka strejkrätten på den inre marknaden, säger Martin Schulz, ordförande för den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet i ett uttalande på måndagen.

Den svenska Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) går ännu längre.
– Ett urvattnat handlingsprogram för den inre marknaden som inte respekterar grundläggande fackliga rättigheter kan inte räkna med vårt stöd, säger Marita Ulvskog i ett uttalande samma dag.

Kommissionens handlingsprogram för den inre marknaden, som innehåller 50 reformförslag, ska närmast ut på en fyra månaders konsultation i medlemsländerna. Eftersom även Europaparlamentet ingår i remissrundan kommer styrkan på strejkrättskravet bland parlamentarikerna snart att synas.