Arkivbild. Statsminister Fredrik Reinfledt (M) möte riksdagens EU-nämnd på onsdagen.

Bild: Christian Wohlert

Hoppa till artikelns andra spalt.

Reinfeldt till oppositionen: ”Inte rätt möte”

Socialdemokraterna kräver att Reinfeldt på toppmötet driver kravet på en ny sysselsättningsstrategi.

Socialdemokraterna gav i dag statsminister Fredrik Reinfeldt sitt stöd inför toppmötets fördragsändring men ville samtidigt lyfta flera frågor kring arbetsmarknaden. De varnade för att de krisåtgärder som nu tvingas fram riskerar att ytterligare försvaga utvecklingen på arbetsmarknaden.

– Det krävs en ny sysselsättningsstrategi i Europa och vi kräver att statsministern driver detta på toppmötet, sade Marie Granlund (S), vice ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Granlund betonade att Europa ska konkurrera med kompetens och inte med låga löner.

– Därför är det viktigt att göra som både Europafacket och Europaparlamentet har föreslagit: att utarbeta ett nytt socialt protokoll som tydliggör löntagarnas rättigheter i Europa, sade Marie Granlund och tillade:
– Dessutom behöver det så kallade utstationeringsdirektivet ändras för att slå vakt om de fackliga organisationernas möjligheter att förhandla fram vettiga löner.

Fredrik Reinfeldt hänvisade till strategin EU2020 som vid årsskiftet ska ersätta den nuvarande Lissabonstrategin och till det kommande toppmötet i mars.

– Av de sociala aspekterna som Marie Granlund nämner så vill jag bara nämna att det inte är det vi behandlar på detta toppmötet. Men jag har sagt det förut: att när hela EU talar om utstationeringsdirektivet ska vi inte vara allt för övertygade om att det går i den riktning som Sverige vill se eller som Socialdemokraterna avser.

Men Marie Granlund gick på statsministern igen.

– Tillfället kan nog inte vara mer rätt än nu när Europa håller på att fullständigt krackelera.