Annons

Portugals premiärminister José Socrates är pressad att förbättra landets ekonomi.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Trycket ökar på Portugal

Uppgifter om påtryckningar för att acceptera ett räddningspaket är tillsammans med stigande räntor dåliga nyheter när Portugal på onsdagen ska försöka hitta köpare för statsobligationer värda 11 miljarder kronor.

Flera länder i eurozonen, däribland Frankrike och Tyskland, ska enligt Reuters och Wall Street journal ha pressat Portugal att ansöka om nödlån hos EU:s och IMF:s gemensamma räddningsmekanism. Men officiella uttalanden ger en annan bild. Både Portugals premiärminister José Socrates och en talesperson för det tyska finansministeriet förnekade i helgen att påtryckningar ägt rum, skriver Financial Times.

Räntorna för tioåriga portugisiska statsobligationer har stigit till över 7 procent. Höga siffror, men samtidigt inte i nivå med Irlands 9 procent och Greklands 12-13 procent när det var som värst, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Hon tror att det bara är en tidsfråga innan Portugal tvingas till nödlån.

– Diskussionerna har ju funnits ganska länge, och ur ett marknadsperspektiv är det ju mer eller mindre inräknat att det mycket väl kan hända, säger Annika Winsth.

På onsdag ska Portugal försöka hitta nya köpare för att ta över fem- och tioåriga statsobligationer värda totalt 11 miljarder kronor. Uppgifter i flera medier talar om auktionen på onsdag som avgörande för om landet kommer tvingas till nödlån. Annika Winsth talar i ett något mindre dramatiskt tonläge. Hon tror att Portugal kan lyckas få låna pengar, men att det är kostnaden för de lånen som avgör hur det går.

– Alltså, hur mycket måste de betala? Det är klart att det kan hamna på nivåer som gör att pressen blir ännu större att acceptera det här (nödlånet red.anm.), säger Annika Winsth.

Beredskapen för ett nödlån finns hos övriga EU-länder, säger hon, och det är därför de kan ha intresse av att det här sker snabbt.

– Nu vet man att de här åtgärderna finns på plats, politikerna är förberedda och de skickar hela tiden signalen att de är beredda att ta den här kostnaden. Den stora risken är om det sprider sig vidare till Spanien och andra länder, säger Annika Winsth vars prognos i nuläget är att Spanien kommer klara sig utan yttre hjälp.