Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet vill att Libyens opposition erkänns

En stor majoritet i parlamentet vill att övergångsstyret i Libyen erkänns av EU och att ett flygförbud införs över landet.

Det var under onsdagsförmiddagen som en debatt ägde rum mellan EU-parlamentariker och EU:s utrikeschef Catherine Ashton om situationen i Libyen. Med olika starka ord förespråkade de största politiska grupperna i parlamentet att Libyens nationella övergångsråd, som igår besökte Strasbourg, erkänns som landets legitima ledning av EU. Allra skarpast företräddes den här linjen av liberalerna och den gröna gruppen.

Men Catherine Ashton sade att det inte ligger inom hennes mandat, utan är upp till medlemsstaterna att officiellt stödja övergångsrådet. Uttalandet fick kritik av flera parlamentariker, men Bulgarien, Grekland, Italien, Nederländerna och Malta ska enligt en källa till EUobserver ha sällat sig till Ashtons skeptiska hållning till initiativet.

Imorgon röstar EU-parlamentet om frågan.