Hoppa till artikelns andra spalt.

Libysk opposition träffar EU-liberaler

Den liberala gruppen i EU-parlamentet träffar företrädare för den libyska oppositionen i Strasbourg på tisdag, innan EU:s utrikeschef Catherine Ashton gör detsamma.

De två representanterna, Mahmoud Jebril och Ali Al-Esawi, ingår i det nationella övergångsrådet som bildades i staden Benghazi i lördags. På tisdagen kommer de till Strasbourg på inbjudan av den liberala Alde-gruppen i EU-parlamentet.

Att den libyska oppositionen träffar en partigrupp innan de har kontakter med den EU:s utrikeschef Catherine Ashton tycker gruppledaren Guy Verhofstadt inte är märkligt.

– Vi försöker få dem att träffa Cathy Ashton också. Men libyerna har inget behov av att diskutera de interna hierarkierna inom EU utan behöver få hjälp så fort som möjligt, sade han till journalister.