Den libyske oppositionsmedlemmen Mahmud Jibril i Strasbourg.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Libysk opposition vädjar till EU

Mahmud Jibril, tidigare planeringsminister och nu medlem av det nybildade libyska nationella övergångsrådet, vädjade på tisdagen till EU att erkänna oppositionen som Libyens legitima ledning och bad om miltär och humanitär hjälp.

Det var nära att slagsmål utbröt om sittplatserna i en av EU-parlamentets stora salar när Mahmud Jibril, den förre planeringsministern och nu medlem i det nationella råd som den libyska oppositionen bildade i lördags, kom till Strasbourg tillsammans med Libyens tidigare Indienambassadör Ali al-Isawi för att få EU:s stöd.

– Vi vill att EU erkänner oss som den enda legitima representanten för det libyska folket. Ju förr desto bättre, helst i dag, sade Jibril i ett möte med liberala EU-parlamentariker och europeiska journalister.

Flera EU-parlamentariker gav direkt sitt stöd till det nationella övergångsrådet och frågade samtidigt vad EU kunde göra i konkreta termer för att stödja den libyska oppositionen. Jibril beskrev det humanitära läget som katastrofalt och föreslog att skadade libyer skulle flygas till europeiska sjukhus.

Han vill också att en flygförbudszon inrättas och att EU förser oppositionen med vapen för att slå tillbaka Khadaffi, men att en utländsk militär intervention på libysk mark absolut skulle undvikas. Det skulle endast utnyttjas av Khadaffi.

– I det läget skulle det bli en kamp mellan libyer och utländsk makt och inte längre en kamp mellan libyer och regimen. Den libyska historien måste skrivas av libyska händer, och ni kan hjälpa oss att göra det, sade Jibril.

Striderna i Libyen pågår för fullt och Khadaffi visar inga tecken på att ge upp. De rykten som florerat om att Khadaffi erbjudit sig att avgå och förhandla med oppositionen är inte sanna, sade Jibril.

Han avfärdade också de uppgifter om att ett blodigt inbördeskrig skulle bryta ut mellan olika klaner om Khadaffi faller. Bland andra den italienske utrikesministern Franco Frattini har tidigare varnat för att ett ”islamistiskt emirat” skulle utropas i östra Libyen.

– Det är nonsens. Libyen har en tradition av moderat islam som är tolerant och vill ha dialog, det är historiska fakta, sade Mahmud Jibril.

Senare på kvällen skulle de två libyerna även träffa EU-parlamentets gröna grupp och EU:s utrikeschef Catherine Ashton. På torsdag reser de vidare till Bryssel för att möta EU:s utrikesministrar.