Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Portugals opposition säger nej till sparpaket

Portugals opposition säger nej till det föreslagna sparpaketet samtidigt som räntekostnaderna för landets lån ökade igen på onsdagen.

Räntan Portugal måste betala på det ettåriga lånet på en miljard euro som togs på onsdagen hamnade på 4,33 procent. Motsvarande siffra för Tyskland var 1,14 procent enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

I fredags presenterade den socialistiske premiärministern José Sócrates ett nytt sparpaket som leder till nedskärningar i sjukvården, pensioner och övrig välfärd. En sedan tidigare planerad demonstration mot de osäkra arbetsvillkoren i Portugal lockade på lördagen uppemot 300 000 människor ut på gatorna i flera portugisiska städer. (Se ett bildspel från den portugisiska tidningen Público.)

Den konservativa oppositionen sade i går att man inte kommer att godta Sócrates sparplaner, vilket enligt premiärministern kan leda till att landet måste be om ett räddningspaket.

– Jag gör vad jag kan för att undvika en politisk kris för att en sådan skulle tvinga oss att be om utländsk hjälp, sade Socrátes till portugisisk tv.