Det fjärde åtstramningspaketet som Portugals parlament ska ta ställning till i dag kan bli Sócrates fall.

Det fjärde åtstramningspaketet som Portugals parlament ska ta ställning till i dag kan bli Sócrates fall.

Portugals regering på fallrepet

Mycket pekar på att regeringens besparingspaket faller i eftermiddagens omröstning i det portugisiska parlamentet och att premiärminister José Sócrates därefter avgår.

Portugals socialistiska regering har presenterat ett fjärde åtstramningspaket som ska skära ner på pensioner, sjukvård och annan välfärd. Men denna gång har oppositionspartiet Socialdemokraterna, som trots namnet står till höger, sagt nej. Därmed har regeringen ingen majoritet.

José Sócrates har lovat att avgå om han förlorar omröstningen, men det kan sätta hela eurosamarbetet i gungning. I morgon torsdag inleds EU-toppmötet där beslut om eurozonens framtid ska tas. Utan en legitim regering kan Portugal inte delta i besluten.

– Vore jag president i Portugal skulle jag inte godta premiärministerns avgångsansökan. Landet kan inte stå utan regering när man ska klargöra Portugals ställning i eurosamarbetet, säger den före detta socialistiske partiledaren Henrique Neto till tidningen Diário de Notícias.

Portugal har en ansträngd ekonomi och riskerar att behöva vända sig till IMF och EU för nödlån om förtroendet för landets finansiella situation fortsätter att minska.