Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringen förlorade i EU-nämnden

Den samlade oppositionen i riksdagens EU-nämnd fällde i dag regeringen i en fråga om sysselsättning och social dumping. Nu pressas arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) att gå på oppositionens linje vid ministerrådsmötet i nästa vecka.

De rödgröna partierna tillsammans med Sverigedemokraterna fick på nämndens möte igenom att Sverige ska driva deras linje i ministerrådet på måndag. Kravet är att det i slutsatserna till EU-kommissionens rapport om sysselsättningen ska infogas punkter om arbetsmarknadsparternas självständighet och att bekämpa social dumpning.

– Det är viktigt eftersom vi vill att Sverige och EU ska konkurrera med kompetens och inte med låga löner. Det är också viktigt att EU respekterar parternas självständighet och ingångna avtal på arbetsmarknaden, säger Marie Granlund, talesperson (S) i EU-frågor i ett uttalande efter mötet.

EU-nämnden kan formellt inte tvinga regeringen att ändra sin politik. Regeringen bestämmer Sveriges EU-linje själv så länge den har riksdagens förtroende. Men om majoriteten av EU-nämndens ledamöter går emot regeringen på någon punkt förväntas regeringen följa det. Frågan är därför öppen om hur arbetsmarknadsministern kommer att hanterar dagens omröstning.

Europaportalen har sökt Hillevi Engström utan resultat.