Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige lade ner sin röst i omtvistad fråga

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) lade i dag ner Sveriges röst i ministerrådet som en eftergift till EU-nämndens beslut om ändringar i EU:s arbetsmarknadspolitik.

I fredags krävde en majoritet bestående av de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna i riksdagens EU-nämnd att arbetsmarknadsminister Hillevi Engström skulle kräva två tillägg till ministerrådets slutsatser om sysselsättningspolitiken i EU.

Inför dagens EU-möte i Bryssel ville EU-nämnden att arbetsmarknadsministern skulle begära särskilda skrivningar till skydd för kollektivavtalen och mot social dumping. Nu blev det inte så utan Hillevi Engström valde i stället att lägga ner sin röst.

EU-nämndens vice ordförande socialdemokraten Marie Granlund, vill inte ta ställning till om Engström gjorde rätt när hon lade ner sin röst.
– Jag har inte följt hur hon har handlat så jag kan inte riktigt svara på det. Jag kan bara säga att jag hoppas att regeringen börjar begripa att det finns en majoritet i riksdagen för att de ska driva emot social dumping och för rättvisa löner och kollektivavtal, säger Granlund till Europaportalen.