Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Arkivbild. Europafacket demonstrerar mot nedskäringar i EU-länderna.

Försämrad arbetsrätt sannolikt IMF-mål för Portugal

13 april 2011 | Besk medicin väntar

En försämrad arbetsrätt är troligen att vänta för de portugisiska löntagarna i samband med att landet får nödlån från IMF. De har i en tidigare rapport ställt tydliga krav på reformer.

Just nu pågår överläggningar mellan företrädare för Europeiska centralbanken, EU-kommissionen och Internationella valutafonden, IMF, skriver EUobserver. Förhandlingarna gäller vilka krav som Portugal förväntas leva upp till för att få det lån på upp cirka 750 miljarder kronor som landet behöver.

Vilka lånevillkoren blir kan man bara spekulera i. Men en analys som IMF publicerade i november förra året ger ändå en fingervisning åt vilket håll det lutar.

Rapporten beskriver IMF syn på nödvändiga reformer för samtliga euroländer och för Portugal vill IMF se stora förändringar av arbetsmarknaden och av landets allmänna ekonomiska situation.

De branschvisa förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare bör föras ner till företagsnivå, avgångsvederlagen för anställda bör minskas och anställningsskyddet försvagas så att det mer liknar dem som gäller för tillfällig arbetskraft.

Vidare skriver rapportförfattarna att arbetstiderna måste bli mer flexibla över en konjunkturcykel. Andra krav rör en förbättrad yrkesutbildning, regelförenklingar för att minska byråkratin för företag och medborgare och att återuppta privatiseringen av statliga företag.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret