Arkivbild. Det finns ett antal tusen platser och med de skulle vi kunna tömma flyktinglägren, säger Malmström.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Maktstrid i flyktingfråga irriterar Malmström

Mer än 2000 flyktingar är fast i tunisiska flyktingläger. EU-länderna har ordnat plats för dem, men ett beslut dröjer.

Nu är det dags för EU att ta sig i kragen och ta emot de människor som är på flykt på grund av konflikten i Libyen. Det är EU-kommissionärens Cecilia Malmström budskap som i veckan har varit i Tunisien och besökt både regeringen och flyktinglägren i landet. Det finns ungefär 2000 människor, främst somalier, eritreaner och sudaneser, i behov av internationellt skydd.

Inte mer än sex länder, däribland Sverige, har erbjudit att ta emot flyktingar. Det är frustrerande att det går så långsamt, säger Malmström.
– Europa har kommit överens om ett system där man ska dela på flyktingarna. Det finns ett antal tusen platser och med dem skulle vi kunna tömma flyktinglägren.

Men det pågår enligt Malmström en institutionell strid mellan EU-parlamentet och ministerrådet som handlar om beslutsmekanismer. Innan den är löst kan de nödvändiga besluten inte tas.

– Jag har lite svårt att förklara för en somalier att han inte får komma till Europa för att frågan inte är löst. Men man behöver inte tjafsa så mycket, vi kan till och med finansiera det från kommissionens sida. Det är mitt budskap till parlamentet nu på måndag och till medlemsländerna, säger Cecilia Malmström.

EU-parlamentet sammanträder i Strasbourg nästa vecka och migrationsministrarna i Luxemburg veckan därpå. Även USA har visat sig villigt att ta emot flyktingar.
– Men det vore ju ändå skamligt om USA skulle ta emot huvuddelen av de här personerna, säger Cecilia Malmström.

I takt med att flyktingströmmen ökar över Medelhavet har Malta begärt att EU sätter igång direktivet om temporärt skydd med hänvisning till att trycket på Malta väntas öka de kommande veckorna. Med direktivet skulle alla människor från ett visst område få en automatisk rätt att stanna i sex månader med en eventuell förlängning. Men Europas medlemsländer har varit mycket tveksamma till att gå den vägen.

Tidigare har Italien begärt samma sak, men verkar nu ha backat från kravet. De flesta av människorna som har kommit till Italien är unga tunisier som inte är flyktingar i lagens mening, utan på jakt efter arbete. De kommer med största sannolikhet skickas tillbaka till Tunisien. Problemet är att Tunisien inte vill ha dem i nuläget.

– Det är därför det är viktigt att Italien och Tunisien löser den här frågan. Vad kommissionen kan göra är att se till att regelverket respekteras och förvissa sig om att de som söker asyl får en rättssäker prövning. Är det så att de inte får stanna i Italien är det inget jag kan göra något åt, säger Cecilia Malmström.