Ukrainas oppositionsledare åtalas inför Putinbesök

Den förre ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko åtalades på måndagen för misstänkta olagligheter i samband med att det nuvarande gasavtalet med Ryssland undertecknades. Åtalet sätts i samband med att Rysslands premiärminister i dag besöker landet.

Det gamla gaskriget mellan Ukraina och Ryssland fick på måndagen ett nytt kapitel till en tidigare lång historia. Nu anklagas oppositionsledaren Julia Tymosjenko för maktmissbruk i samband med ett nytt ryskt gasavtal 2009. Exakt var hennes brott ligger i framgår inte av mediarapporteringen.

Kritiker inklusive Tymosjenko själv ser åtalet som politiskt motiverat och som ett försök att hindra henne att kandidera till nästa parlamentsval.
"De lanserar nya fall (mot mig) varje dag”, skriver hon i ett Twitter-meddelande, rapporterar den ukrainska tidningen Kyiv-Post.

Men åtalet som framfördes dagen innan Rysslands premiärminister Putin i dag kommer på officiellt besök till Ukraina kan också ingå i ett försök att förmå Ryssland att sänka sina gaspriser – en närmast evig stridsfråga mellan länderna.

Åtalet mot Tymosjenko blir det tredje sedan hennes politiska rival den nuvarande presidenten Janukovitj kom till makten förra året. Tymosjenko har tidigare anklagats för att felaktigt använt pengar från försäljning av utsläppsrättigheter enligt Kyotoprotokollet till att finansiera statliga pensionssystemet och att ha spenderat statens pengar på fordon som sedan användes i hennes presidentkampanj. Ingen av åtalen har lett till fällande dom.