Arkivbild. I en dansk dokumentär avslöjas hur det gick till när Lissabonfördraget antogs och när EU skulle utse en ordförande.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Herman Van Rompuy: ”Skip my name”

– Jag ber er klart och tydligt: Skip my name, sade Herman Van Rompuy till statsminister Fredrik Reinfeldt som under det svenska EU-ordförandeskapet fick EU-ländernas uppdrag att hitta en ordförande för Europeiska rådet. Några dagar senare valdes Van Rompuy till uppgiften. Det avslöjas i en dansk dokumentär som visades på SVT i söndags.

I går visade SVT:s program Dokument utifrån den nyproducerade danska dokumentären Europas svage man. Filmen visar på ett unikt sätt hur beslut kan tas i EU och att dessa ofta grundas på personliga relationer och förtroende mellan ledande europeiska politiker.

Enligt dokumentären var länge den brittiska premiärministern Tony Blair den givna kandidaten som ordförande för Europeiska rådet. Men Irakkriget kom emellan och skapade svåra politiska motsättningar i EU och därmed blev Tony Blairs namn omöjligt att enas kring, inte minst för socialdemokraterna. Samtidigt fanns det krafter som ville se en mindre lysande kandidat, någon som mer skulle agera som mötesordförande än som en ledare.  En fransktalande premiärminister från ett mindre land blev det man letade efter.

Nederländernas premiärminister Jan Peter Balkenende ströks, inte bara för att han inte kunde franska, utan för att han var för kontroversiell för de nya EU-länderna i öst. Sedan gick turen till Luxemburgs Jean-Claude Juncker, en utmärkt kandidat enligt röster i dokumentären, men utan stöd av Frankrikes president fick också han strykas från listan. Slutligen vändes blickarna mot Belgiens nyvalda premiärminister Herman Van Rompuy, en för omvärlden närmast helt okänd politiker.

Problemet var bara att han inte ville ha uppdraget – ”skip my name” sade han frankt till Fredrik Reinfeldt. Men Europa hade bestämt sig och Herman Van Rompuy fick böja sig på toppmötet 2009 och utsågs enhälligt till den första permanenta ordföranden för Europeiska rådet.