Portugals premiärminister José Socrates kampanjar just nu för nyvalet som hålls den 5 juni.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Portugal får låna 700 miljarder

På måndagskvällen gav EU:s finansministrar grönt ljus till Portugals lånepaket på 700 miljarder kronor. 

Någon annan utgång än att Portugal skulle få sina 700 lånemiljarder fanns egentligen inte. EU:s finansministrar tog beslutet på måndagskvällen efter ett par timmars diskussioner i rådsbyggnaden Justus Lipsus i Bryssel.

Av de 700 miljonerna kommer en tredjedel från Internationella Valutafonden IMF, en tredjedel från EU-kommissionen som lånar upp pengar med EU-budgeten som säkerhet, och en tredjedel från den speciella räddningsmekanism på 4000 miljarder i garantier från euroländerna, som inrättades i juni förra året.

Genom att EU-budgeten används som garanti tar även Sverige en del av risken, ett belopp som uppgår till nio miljarder kronor. Däremot ger Sverige inga bilaterala lån, som i fallet med Irlands lånepaket tidigare i år.

Överenskommelsen innebär att Portugal åtar sig bland annat att genomföra omfattande reformer på arbetsmarknaden och rättsapparaten, driva igenom privatiseringar av statliga bolag och höja momsen på bland annat tobak och fordon. Målet är att minska budgetunderskottet till tre procent av BNP till 2013 och att stärka banker och finansinstitut. 2013 ska tillväxten också vara tillbaka på plus tack vare en ökad export, är förhoppningen.

Portugal håller nyval den 5 juni i år. Läget mellan de två största partierna, Socialisterna och Socialdemokraterna är mycket jämnt och ingen väntas få egen majoritet. Oavsett vem som vinner måste dock programmet genomföras.

– Det kan återvinna förtroendet för Portugal om man har en mycket strikt syn på implementeringen, det blir nyckelfrågan för dem. Det är väldigt viktigt att det finns ett brett åtagande i det portugisiska politiska systemet, säger finansminister Anders Borg efter dagens beslut.

Finlands nya regering hade inför mötet ställt krav på att privata investerare skulle vara med och ta risken för Portugals ekonomi genom att lova att hålla kvar de pengar som har placerats i portugisiska statspapper. Men det bidde inte mer än en tumme för Finland. Enligt ett skriftligt uttalande som lämnades på måndagen ska ”portugisiska myndigheter uppmana privata investerare att behålla sin exponering på frivillig basis”.