Annons

Olli Rehn anser att Grekland måste snabba på med reformer och privatiseringar.

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

Rehn: Grekland måste göra mer

Grekland uppmanas av EU-kommissionär Olli Rehn att skynda på sina ekonomiska reformer, när samtal pågår om ännu ett lånepaket. Portugal får grönt ljus för sina 78 miljarder euro i lån när EU:s finansministrar möts i dag, lån som Sverige inte kommer att bidra till.

Det är snarare en regel mer än ett undantag: sidofrågan som seglar upp som huvudfråga när EU-höjdarna träffas i Bryssel. I dag står godkännandet av Portugals lånepaket högst upp på dagordningen när EU:s finansministrar träffas, men problemen i Grekland kastar en lång skugga över hela mötet.

EU-kommissionär Olli Rehn manade inför mötet på Grekland i sina ansträngningar att få tillbaka trovärdigheten på finansmarknaderna i går. I en intervju med tyska Die Welt lade han inte fingrarna emellan.

– Grekland måste skynda på de ekonomiska reformerna och säkerställa att privatiseringarna genomförs till fullo, sade Olli Rehn.

Dessutom måste de politiska partierna i Grekland lägga vapnen åt sidan.

– Det är en illusion att tro att det finns ett alternativ till det ekonomiska reformprogrammet, sade Rehn i intervjun.

EU-kommissionen, den Europeiska centralbanken och Internationella Valutafonden genomför just nu en uppföljning av det programmet som Grekland åtog sig i samband med att ett lån på 110 miljarder euro år godkändes i maj förra året. Men den bristande trovärdigheten på finansmarknaderna har gjort att spekulationer om ännu ett lånepaket på 60 miljarder euro nu florerar vilt i Europas finanskretsar.

Sveriges finansminister Anders Borg (M) är inte förvånad över att Grekland inte har lyckats kämpa sig tillbaka till eurons finrum efter ett år.

– Det tar alltid lång tid. Det vet vi ju själva av plågsam erfarenhet. Det tar många år innan man återfår förtroendet när man har så allvarliga problem i ekonomin som grekerna har, säger Anders Borg till Europaportalen.

– Tron att man snabbt kan lösa ett lands bekymmer genom att först aktivt spendera mycket pengar på väg in i en kris och sedan snabbt lösa ut det, det är inte min erfarenhet. Det är huvudskälet till att man ska vara försiktig med finanspolitik, hamnar man fel är skutan mycket svår att vända rätt, säger Anders Borg.

Grekland fick för ett par månader sedan sänkt ränta och en förlängd återbetalningstid för sina lån. I kväll ska räntenivån för Portugals lånepaket bestämmas. Anders Borg menar att den bör, som tidigare, ligga cirka 2-3 procentenheter över den egna inlåningskostnaden. Sverige kommer dock inte att bidra med några lån till Portugal, som man gör till Irland.

– Det finns ingen förfrågan om det och det finns inga andra bilaterala program som är aktuella. Vår bedömning är att världsekonomin befinner sig på fastare mark och vi har inte något akut systemhot mot återhämtningen från de finansiella störningarna i Sydeuropa, säger Anders Borg.