Arkivbild. Eleverna på bilden har inget med artikeln att göra.

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
EU-arbetet i skolan rullar på

På många skolor i Sverige finns nu skolambassadörer som skapar engagemang för EU-frågor och fler är på gång. Det skriver Sofi Holmgren.

Nu har vi 25 som utbildades under förra året varit Skolambassadörer för EU-frågor i ett halvår och jag tänkte att det kunde vara dags att uppdatera om vad som har hänt ute på skolorna i vårt avlånga land. Massor av aktiviteter, stort som smått, har genomförts och flera är på gång.

Vi börjar i norr hos Ingrid på Bokenskolan i Jokkmokk. På Bokenskolan har det varit besök av Pär Röckner som har pratat om EU-finansierade projekt i närområdet till exempel delar av Jokkmokks vintermarknad. Samtliga elever har även haft ett lektionspass med Jonas Nulden från Europa Direkt Norrbotten. Samhällskunskapslärarna på skolan har börjat prenumerera på www.europaposten.se och Ingrid själv har låtit sina Svenska B elever göra presentationer om alla EU-länderna. Ingrid har även beställt Europakalendern till skolan. Även Europadagen den 9 maj firades. Då hade skolan hoppats på besök av Cecilia Wikström men det får bli under nästa år istället. Så hos Ingrid i Jokkmokk ångar arbetet på med full fart.

Lite längre ner i Sverige har vi Thomas på John Bauer i Norrköping. Där har man startat ett internationellt nätverk mellan skolorna i kommunen på både gymnasie- och grundskolenivå. Genom detta ska man försöka få skolorna att uppmärksamma internationella frågor mer. Även i Norrköping uppmärksammades Europadagen.

Hos Olof på Carlforsska gymnasiet i Västerås rullar det redan välfungerande internationella arbetet vidare. Olofs tidigare erfarenheter imponerade stort på oss andra under utbildningen. Hos Olof finns en av vinnarna i EUpplyst tävlingen, vilket är en nationell tävling i EU kunskap. En av mina elever kom tvåa så ett stort grattis till vinnarna. Nyligen kom även Olof hem från en resa i Östeuropa med 46 treor. Där har de fördjupat sig i ett tema kring: Det gamla och det nya EU – vinnare och förlorare. Vill man läsa mer om elevernas resa så kan man göra det på skolans sida och på Europaportalen.

Malin i Nacka har arrangerat en Europamässa med en mängd olika föreläsare och utställningar av eleverna. Detta går att läsa mer om på Nacka gymnasiums hemsida. I Nacka har de även genomfört ett EU-rollspel, uppmärksammat Europadagen och haft en fortbildningsdag om EU för lärarna i Nacka kommun där europaparlamentarikern Anna Hedh deltog. Malin har även skapat en sida på skolans intranät där information om EU finns tillgängligt för alla pedagoger i kommunen.

På Upplands-Brogymnasiet i Kungsängen finns Louise och hon har fått en tidig julklapp av sin rektor. Till nästa år får Louise timmar i sin tjänst för sitt ambassadörsuppdrag så hon räknar med att det långsiktiga arbetet ska ge stort resultat. Louise har även hjälpt till med en Commeniusansökan som blev beviljad och hon tycker att hon har fått upp frågorna kring internationaliseringsarbetet på bordet på skolan. Louise känner liksom jag själv att hennes EU undervisning har blivit bättre.

Emma i Varberg har informerat kollegorna på skolan om vad EU har att erbjuda i form av utbyte och fortbildning. Hon har anordnat en informationsdag för årskurs tre tillsammans med Europa Direkt om att studera/jobba utomlands efter gymnasiet. Emma ordnade även en EU-vecka med elevutställning och besök av Europa Direkt i samband med Europadagen. Skolan har även haft besök av Europaparlamentarikern Olle Ludvigsson som de kommer att ha ett fortsatt samarbete med. Utöver detta har Emma hjälpt kollegor i den djungeln av program som finns att göra ansökningar till. Slutligen har Emma startat arbetet med en sida på skolans webbplas  som ska innehålla info om ansökningsdatum, EU-länkar, lektionstips och info om vad de har för material på skolan.

Slutligen hos mig i söder så hade vi bland annat en fantastisk vecka med föreläsare på skolan under Europaforum i Hässleholm.

Så det känns som vår utbildning burit frukt och mer kommer det att bli.

Trevlig sommar så hörs vi till hösten när det är dags för nya tag.

 

 

MITTEUROPA

MittEuropa uppdateras inte mer.