Hoppa till artikelns andra spalt.

EU tror på politiska reformer i Marocko

EU välkomnar de reformer som Marockos kung utlovade i ett tv-tal i fredags. Det är ett viktigt steg och signalerar ett tydligt engagemang för demokrati och respekt för mänskliga rättigheter, heter det i ett uttalande från Bryssel.

I fredagskväll utlovade kung Mohammed VI politiska reformer som enligt honom skulle förvandla landet till en demokratisk, konstitutionell monarki. Förslaget kommer efter en serie protestdemonstrationer som sedan 20 februari kräver demokratiska reformer. Den 1 juli kommer därför en folkomröstning att hållas för att godkänna reformerna. Parlamentet och landets premiärminister ska få ökad makt på bekostnad av kungen men han behåller greppet över armén och religionen.

– Vi välkomnar kungen av Marocko:s tillkännagivande av de viktigaste delarna i den nya konstitutionen som kommer att överlämnas till folkomröstning, säger EU:s utrikeschef Catherine Ashton och kommissionär Štefan Füle i ett uttalande på söndagen. EU-företrädarna kallar förändringarna av konstitutionen för ” ett stort steg framåt”.

Enligt mediauppgifter ska den unga proteströrelsen som kallas 20 februari-rörelsen ha kallat till nya protester eftersom man anser att reformer inte är tillräckligt långtgående.