Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
ECB-chefen Jean-Claude Trichet.

ECB stöttar Portugal efter skräpbeskedet

FRANKFURT 7 juli 2011 | Ansluter sig i kritik mot kreditvärderare

Europeiska centralbanken lättar på sina utlåningsregler till Portugals fördel, vilket enligt ordföranden Jean-Claude Trichet är ett svar på att landets statspapper värderats som skräp.

Europeiska centralbanken beslöt i dag att lätta på reglerna för att portugisiska banker ska kunna låna pengar lättare, precis som banken tidigare gjort för Irland och Grekland. Enligt ECB:s regler kan inte banker som lånar pengar av ECB använda statspapper som har en alltför låg värdering som säkerhet, men den regeln har alltså upphävts för portugisiska statspapper.

I tisdags sänkte kreditvärderingsinstitutet Moody’s Portugals betyg till ”skräpnivå”. Även om ECB baserar sina regler på den mest generösa värderingen som görs av de största instituten – och alla har inte skräpstämplat Portugal än – valde ECB att redan nu lätta på reglerna.

– Beslutet vi tagit i dag är ett slags svar på det, sade ECB:s ordförande Jean-Claude Trichet på frågan om vad han ansåg om Moody’s beslut.

Kreditvärderingsinstituten har fått stark kritik från ledande politiker i hela EU, både från höger och vänster. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso ifrågasatte Moody’s beslut och kommissionen lär skynda på sitt lagförslag som ska reglera instituten hårdare. Även ECB:s ordförande Jean-Claude Trichet stämde in i kritiken.

– Det är uppenbart att de typer av oligopol som vi ser inte är önskvärt att ha inom strukturerna som styr de globala finanserna.

Det faktum att det finns tre stora kreditvärderingsinstitut som alla är baserade i USA har lett till förslag på att Europa skulle skaffa sig ett eget institut för att öka konkurrensen. Idén om att ECB skulle skapa en sådan institution har luftats, men ganska snabbt dödats. I takt med att ECB ökat sina uppköp av EU-länder statspapper och lättat på reglerna för utlåning har tron på att ECB skulle vara en helt neutral spelare sakta men säkert eroderats.

Samtidigt som Portugals situation förvärrats fortsätter Frankrike och Tyskland att låta privata investerare ligga kvar med lån på frivillig basis till ett annat sorgebarn, Grekland. Men kreditvärderarna ifrågasätter frivilligheten i det hela och har låtit förstå att det skulle likställas med inställda betalningar, det vill säga en mindre konkurs. ECB avråder från att låta privata investerare ta en del av ”smällen” i ett nytt lånepaket till Grekland, just på grund av risken för att det tolkas som inställda betalningar.

– Vi säger absolut nej till det. Helt och hållet nej, sade Jean-Claude Trichet.

I ett på förhand väntat beslut höjde också ECB räntan med 0,25 procentenheter, bara tre månader efter en höjning i maj. Ökande energi- och råvarupriser gör att inflationen, som i dag är 0,7 procentenheter över ECB:s mål på 2,0 procent, riskerar att stiga om inte räntan höjs.

Men en höjd ränta riskerar att lägga en bautasten på Greklands, Irlands och Portugals redan tunga börda. För att kunna ta sig ur underskottsinfernot krävs en ökad tillväxt, vilket inte blir lättare med en högre ränta. Men ECB:s ordförande var tydlig med vad hans uppgift är.

– Vårt beslut är utformat för att skapa prisstabilitet i Irland och i alla andra EU-länder. Vi har ansvar för 340 miljoner medborgare. Stabila priser tjänar även Irland på, sade Jean-Claude Trichet.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret