Annons

Arkivbild: Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Reinfeldt vill öka trycket på skuldtyngda länder

Fredrik Reinfeldt uppmanar Merkel och Sarkozy vid deras mötet i Paris att bortse från kortsiktiga lånelösningar och fokusera ytterligare på politiskt tryck mot länder med ekonomisk obalans.

I dag kom ett inte helt oväntat beskedet att svenska regeringen skjuter på skattesänkningar för närmare 17 miljarder kronor. Orsaken är enligt Reinfeldt att Sverige måste ha finansiella marginaler när ekonomin i Europa och världen hastigt ser ut att försämras. På en presskonferens på tisdagen beskrev Fredrik Reinfeldt situationen som att "marknadsdriva orkanvindar knackar på dörrarna runt om i Europa". Samtidigt var han stolt över att Sverige ser ut att klara sig relativt bra i den uppblosande krisen.

– Oron i vår omvärld tilltar. Vi kan nästan som enda regering i Europa lova svenska folket att inte genomföra saneringsåtgärder, sänkta utgifter eller höjda skatter inför 2012. Det är faktiskt unikt i Europa idag, sade Reinfeldt.

Europaportalen bad Reinfeldt att kommentera den senaste händelseutvecklingen i EU.

I dag träffas Angela Merkel och Nicolas Sarkozy i Paris för att diskutera krisläget i euroländerna. Vad vill du säga till dem?

– Det är viktigt att säga att det är en skuldkris vi har i Europa och att det måste läggas ytterligare politiskt tryck på regeringschefer för att de ska få balans i sina respektive ekonomier. Det har för mycket talats om kortsiktiga lånelösningar och förhoppningar att andra ska lösa enskilda länders problem. Det borde pratas mer om hur vi ska öka reformtrycket på de skuldtyngda länderna. Det hoppas jag att de för en diskussion om i dag, säger Fredrik Reinfeldt.

Det har blossat upp en diskussion om att införa euroobligationer. Stödjer du tanken på att införa sådana?

– Jag tycker vi ska minnas att vi inte är med i euron. Därför är det en diskussion som rimligen förs euroländer emellan. Den diskussion som förs inte minst  i Tyskland är ju att det betraktas som ett sätt att gå i borgen för mer skuldtyngda länder. Det som i realiteten kommer att ske är att tyska skattebetalare och väljare kommer att få högre räntor till priset av att skuldtyngda länder får lite lägre räntor.

Skulle det inte vara bra för Sverige om Euroländerna hade en mer långsiktig lösning på skuldkrisen?

– Det spelar i sådant fall stor roll hur man löser det. Jag är av uppfattningen att skuldtyngda länder med konkurrensproblem inte kan hitta någon annan lösning än att öka sin konkurrensförmåga och sanera sina ekonomier. Det är ofta ett tufft jobb som inte sällan är impopulärt, säger Fredrik Reinfeldt.