Annons

Arkivbild: Eva-Britt Svensson lämnar Europaparlamentet

Bild: GUENGL

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensson lämnar parlamentet: Jag gjorde skillnad

Hälsoskäl tvingar Eva-Britt Svensson (V) att redan i veckan avsäga sig sina uppdrag i Europaparlamentet.

Eva-Britt Svensson (V) lämnar i veckan uppdraget som Europaparlamentariker. Bakom beslutet ligger hälsoproblem och att Europaparlamentet inte tillåter att ersättare tillfälligt tar plats under en sjukdomsperiod. 

Som ordförande i parlamentets jämställdhetsutskott är Eva-Britt Svensson en av de politiskt tyngre i Europaparlamentet och den enda svensk som leder ett utskott. Under folkomröstningarna om EU och EMU tillhörde hon de ledande på Nej-sidan.

Du lämnar uppdraget i Europaparlamentet, vad väntar nu?

– Jag har fått hälsoproblem och måste få behandling.  Jag ska bli pigg igen men det blir väldigt svårt att kombinera ordförandeskapet i utskottet med behandlingen.

Vad är det viktigaste du varit med om i Europaparlamentet?

– Att vi har fått en helt annan status på jämställdhetsfrågorna och ett större stöd för en jämställdhetspolitik i parlamentet och därmed i hela EU. Det var något som inte fanns när jag börjande i parlamentet och det är jag oerhört glad och stolt över.

En annan sak är att jag var med och stoppade avregleringen av hamnarna. Mitt betänkande fick majoritet i parlamentet.

Finns det något annat du tänker på?

– För att vara socialist, feminist och EU-kritiker tycker jag att jag lyckats fantastiskt bra med att få en bra plattform och ett starkt inflytande i parlamentet. Det hade jag inte förväntat mig från början. Jag har kunnat visa att man kan få ett inflytande och göra skillnad.

Mikael Gustafsson (45) blir ny Europaparlamentariker för Vänsterpartiet, sannolikt från oktober.