Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Går inte att lämna euron”

Nu slår EU-kommissionen tillbaka mot de som vill att ekonomiskt misskötta länder som Grekland ska tvingas lämna eurosamarbetet.

De senaste dagarna har en diskussion blossat upp i Nederländerna och Tyskland om att euroländer som missköter sig och inte följer regelverket för skuld- och budgetunderskott ska straffas och i slutändan kunna uteslutas ur eurozonen.

Nu höjer EU-kommissionen rösten och tillbakavisar de som kräver att Grekland ska lämna eurosamarbetet. Något som kommissionen vill reducera till en hypotes.
– De som tror att denna hypotes är möjlig förstår inte vår integrationsprocess. Europeisk integration är det enda alternativet, sade Joaquin Almunia, EU:s konkurrenskommissionär, i ett tal i New York, rapporterar EUobserver.

Från EU-kommissionär Olli Rehns kabinett kommer än mer klartext till Greklands försvar.

– Vare sig att lämna eller att uteslutas från euroområdet är möjligt enligt Lissabonfördraget som innebär att ett deltagande i eurozonen är oåterkalleligt, säger Amadeu Altafaj, talesperson för EU-kommissionär Olli Rehn, enligt nyhetsbyrån AFP.    

Och grekerna själva har inga andra planer än att bita sig fast i eurosamarbete och ta sig igenom krisen.

– Det finns ingen risk att Grekland lämnar euroområdet. Vi fortsätter reformerarbetet skyndsamt, sade regeringens talesman Ilias Mossialos på torsdagen, enligt lokala rapporter som återges i EUobserver.