Halverade löner, avskedanden och permitteringar väntar de statsanställda i Grekland.

Bild: Luigig

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekland: "Halverade löner och massavsked"

Medieuppgifter i Grekland rapporterar på onsdagen att statsanställdas löner kan komma att halveras samtidigt som 25 000 avskedas och ytterligare 70 000 permitteras.

I dag på förmiddagen satte sig den grekiska regeringen i krismöte för att diskutera de förslag som framkommit under måndagens och tisdagens telefonkonferenser med trojkan bestående av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

Av vad som rapporteras i den grekiska tidningen Ekathimerini är det nya förslaget att hastigt påskynda tidigare planer på personalnedskärningar och löne- och pensionssänkningar.  

Löner för offentligt anställda väntas bli sänkta med upp till 50 procent. Ett tak på pensioner införs på max drygt 15 000 kronor i månaden. Närmare 100 000 offentliganställda antingen avskedas eller permitteras.

– Vårt främsta mål är att krympa staten, sade Angelos Tolkas, en av regeringens talespersoner till Ekathimerini.

De internationella långivarna har gjort klart för Grekland att de vill se verkliga och tillräckliga nedskärningar i statsbudgeten innan de utbetalar de tidigare utlovade lånen på dryga 70 miljarder kronor. Samtalen ska fortsätta i nästa vecka då också regeringen antas offentliggöra en ny statsbudget.

I morgon väntas en 24 timmar lång strejk inledas. Bland annat berörs kollektivitrafiken i landet.