Arkivbild. Hässleholms Europaforum 2011.

Bild: Precious People

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
Hur använder vi EU på bästa sätt?

Vi satte oss ner i kommunen och tog en allvarlig funderare på vilka EU-visioner vi vill ha. Det skriver Sofi Holmgren, lärare i Hässleholm.

Efter en underbar sommar med många resor är det dags igen för ett nytt arbetsår. Men innan jag kommer in på det nya är det dags att sammanfatta sommarens lärdomar och de går i språkets tecken.

Jag har tidigare bott i Skottland och i sommar var det dags för bröllop mellan två vänner till mig i Edinburgh. Det var första gången på länge som det var dags att prata engelska igen under en hel helg och det är inte klokt så snabbt man tappar ett språk när man inte använder det dagligen. Jag besökte även Madrid i sommar under Pridefestivalen och det var en mäktig upplevelse att stå på Grand via och delta i denna otroliga manifestation i glädjens tecken. Då behövdes helt plötsligt inget talat språk. Jag kan inte många ord spanska men jag kunde ändå förstå glädjen och vara med och dansa.

Sommaren avslutandes i Oslo med EM-final för Ung företagsamhet. Det var i början av augusti och i Oslo rådde lugnet, sorgens och chockens språk efter attentatet mot regeringsbyggnaderna och Utöya.

Vad blir då kontentan av det hela? Är det något som jag vill förmedla till mina elever efter den här sommaren är det att språket är så ofantligt viktigt. Ju fler du kan desto bättre och det ger så otroligt många fördelar. Men det talade språket är inte allt.

Man kommer väldigt lång med en positiv inställning och insikten att det mesta löser sig med hjälp av kroppsspråk och leenden även om det tar lite längre tid. Så ta alla möjligheter ni kan till att få resa. Det är så oerhört utvecklande.

Nu till det nya. Den 14 september hade Hässleholms kommun en halvdag om vilka visioner vi vill ha i kommunen för vårt EU-arbete de kommande åren. Rubriken var ”Hur utnyttjar vi EU på bästa sätt – internt och externt?”.

Therese kommunens EU-samordnare är nu i full färd med att sammanställa alla idéerna och förslagen. Vi var cirka 50 personer som hade samlats, både från skolor, förvaltning och förtroendevalda för att spåna kring fem olika teman. Jag ansvarade för temat kring ”Ungdomar och utbildning”. De övriga temana var ”Samverkan med ideell sektor”, ”Demokrati och delaktighet”, ”Arbetsmarknad och integration” samt ”Hållbar utbildning”.

Många av idéerna vid de olika borden gick såklart ihop och det ska bli spännande vad man väljer att arbeta vidare med. Vid mitt bord kom bland annat förslagen om tydligare EU-profil på alla gymnasieprogram, ökad möjlighet att genomföra studieresor till Europa, aktuell litteratur, möjlighet till praktikplatser utomlands, ökat samarbete mellan skolorna och Europaforum och ökat utbyte mellan skola, näringsliv och de förtroendevalda. 

Vi drömde om stort och smått. Det var en konstruktiv eftermiddag men det stora arbetet ligger ju framför oss. Vi kan ju inte bara prata utan förhoppningsvis så ska väl även något genomföras.

I övrigt så rullar arbetet på. Vi planerar inför nästa års Europaforum och elevernas deltagande där. Förberedelserna för EUP är på gång. Språkresor förbereds. Så förhoppningsvis blir även läsåret 2011/12 ett bra EU-år i Hässleholm.

 

MITTEUROPA

MittEuropa uppdateras inte mer.