Upphovsrätten för Tommy Steele-skivor förlängs med 20 år.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Upphovsrätten förlängs i EU

På onsdag väntas EU ta ett mycket omdiskuterat beslut om upphovsrätt. Den förlängs för inspelad musik från 50 till 70 år, trots protester från Sverige och en handfull andra länder.

På onsdag väntas EU klubba ett beslut som kan få stora konsekvenser för musikbranschen. Upphovsrätten för inspelad musik förlängs med 20 år, från dagens 50 till 70 år. Beslutet har tidigare kritiserats för att endast gynna stora skivbolag som sitter på rättigheter för storsäljande artister. Flera inspelningar från 60-talet, bland annat med Beatles, är på väg att bli tillgängligt för alla, men med förslaget skyddas de alltså i 20 år till.

Bakom beslutet ligger en lång process av diplomatiska förhandlingar. EU-parlamentet röstade ja till förslaget redan på våren 2009. Sedan dess har förslaget legat i frysboxen eftersom det inte funnits en majoritet för det i ministerrådet. Men på onsdag tas frågan upp igen av EU-ambassadörerna.

– Frågan har varit blockerad av ett antal länder men blockeringen har fallit. Bland annat bytte Danmark fot i våras och Portugals nya regering har en annan uppfattning än den förra, säger en källa på ministerrådet som arbetar med frågan.

Sverige motsätter sig beslutet tillsammans med en handfull andra länder, som Nederländerna, Tjeckien, Österrike, Luxemburg och Belgien. Till mötet på onsdag har både Sverige och Belgien lämnat in en skriftlig deklaration där de protesterar mot förlängningen.

”Att förlänga skyddstiden för inspelningar är varken rättvist eller balanserat. Det riskerar därmed att undergräva respekten för upphovsrätten i allmänhet ännu mer. En sådan utveckling är mycket olycklig för alla som är beroende av upphovsrätten för sitt levebröd” skriver Sverige till de andra EU-länderna.

Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström har sedan i april försökt ta upp frågan i EU-parlamentet igen. Med underskrifter från 40 ledamöter från de flesta av parlamentets politiska grupper hänvisade han i sin förfrågan till att det varit ett val sedan parlamentets första beslut 2009 och att det nu finns en annan politisk majoritet. Men i fredags fick han besked från EU-parlamentets sekretariat: det är enligt reglerna inte möjligt att väcka liv i frågan.

– Jag har jättesvårt att tro att det är en slump, det är mygel-EU i sin prydo. Det är så här det går till. De som har makten i EU gör vad lobbyisterna säger åt dem, säger Christian Engström.

Beslutet tas på onsdag och ska sedan bekräftas formellt på ett ministerrådsmöte, förmodligen i slutet av september. Men då blir det som en så kallad A-punkt, det vill säga utan diskussion. Sverige ska trots det försöka få ministrarna att överlägga i frågan.

– Ambitionen är ju att få till en diskussion, men om det röstas igenom kan vi inte göra så mycket. Just nu ser det ganska mörkt ut, säger Adrian Engman, rättsråd på Sveriges EU-representation i Bryssel.