Mikael Gustafsson, Vänsterpartiets nya Europaparlamentariker och ordförande för partiets programkommission.

Bild: Kalle Larsson

Hoppa till artikelns andra spalt.

Vänstern flyttar EU-fokus

Vänsterpartiet kan vara på väg att förändra sin inställning till EU. Utträdeskravet ska få sällskap av mer konkret politik för att förändra EU.

Vänsterpartiet kan på partikongressen i januari ändra sina skrivningar kring EU, det vill säga om programkommissionen får som den vill. I en debattartikel Aftonbladet i lördags skriver partiledaren Lars Ohly och Vänsterpartiets nya Europaparlamentarikern Mikael Gustafsson att Vänsterpartiet kan tänka sig att aktivt kräva att Sverige lämnar EU beroende på den politiska utvecklingen i unionen.

”… om vi skulle se en fortsatt social nedrustning och dumpning, stärkta rasistiska och ¬fascistiska strömningar och ytterligare centralisering av makten, kan det bli aktuellt för Vänsterpartiet att aktivt lyfta kravet på utträde ur EU.”

Inlägget publicerades samma dag som partiet inledde en tvådagars EU-konferens  om eurokrisen och EU.

Till Europaportalen förklarar Mikael Gustafsson, som också är ordförande för programkommissionen, att det i dagsläget inte är aktuellt att kräva utträde ur EU. Syftet med artikeln var att beskriva under vilka förutsättningar utträdeskravet kan tas fram.

Kommer Vänsterpartiet aktivt driva kravet på svenskt EU-utträde?
– Det vet jag faktiskt inte. Det är oklart med majoritetsförhållandena i partiet inför kongressen. I programkommissionens förslag vill vi flytta fokus från utträdeskravet till vad vi vill med Europa. Utträdeskravet blir kvar som ett möjligt medel om utvecklingen blir ännu mer ickeprogressiv.

Så det är en nedtoning av utträdeskravet?
– Flera i partiet skulle nog säga så.

Men du säger inte så?
– Nej, utträdeskravet är ett av våra möjliga medel. Nu flyttar vi fokus till vad vi vill med Europa. Hur Europa ska se ut oberoende om det finns ett EU eller inte.