Arkivbild. Brittiske premiärminstern Cameron klarade voteringen om folkomröstning om EU-medlemskapet med stor majoritet.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittiska EU-rebeller led nederlag

Nästan en femtedel av de brittiska parlamentsledamöterna vill hålla en folkomröstning om landets EU-medlemskap. Men parlamentet sade blankt nej.

Det brittiska parlamentet röstade med en bred majoritet – 483 röster mot 111 – ner förslaget om att låta britterna folkomrösta om Storbritanniens EU-medlemskap. Men premiärminister David Cameron, som drev en nej-linje, tvingades se mer än hälften av de Tory-ledamöter som inte är en del av regeringen avvika från partilinjen. 81 röstade för en folkomröstning och 15 lade ner sina röster.  19 Labour-ledamöter och en liberaldemokrat avvek från partilinjen och stödde en folkomröstning.

Omröstningen hölls efter att mer än 100 000 britter skrivit på en namninsamling för att en folkomröstning skulle hållas. David Cameron har sagt att han ska använda en eventuell fördragsändring i EU till att skydda landets intressen, men har haft svårt att övertyga sina EU-skeptiska kollegor.