Kent Johansson, Centerns nya EU-parlamentariker.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Erfaren Skarapolitiker ny i EU-parlamentet

– Min startsträcka in i EU-arbete blir inte särskilt lång, säger Kent Johansson (C) som är något av en svensk EU-veteran.

Kent Johansson tar över efter Lena Ek som i torsdags blev Sveriges nya miljöminister. Han har en lång erfarenhet av EU-frågor, inte minst genom sitt uppdrag i EU:s regionkommitté och sitt engagemang i den liberala partigruppen Alde.

– Jag har länge mött både kommissionärer och parlamentariker så min startsträcka in i EU-arbetet blir inte särskilt lång, säger Kent Johansson till Europaportalen.

Han blir den andre svenske mannen som på kort tid får en plats i EU-parlamentet efter att högprofilerade kvinnor av olika skäl lämnat EU-politiken.

Kom det plötsligt att Lena Ek lämnade EU-parlamentet?

– Jag var inställd på att Lena skulle vara kvar i parlamentet och var inte mer förberedd än andra som följt spekulationerna kring ministerutnämningarna.

När börjar du som Europaparlamentariker?

– Jag har skojat med någon och sagt att det inte är lika trögt i EU som det är i kommuner och landsting där en ersättarfråga kan ta ett par månader. Här kan det röra sig om två veckor. Men jag kommer att delta på en informell träff för parlamentariker redan på onsdag (i dag).

Johansson är inställd på att ta över Lena Eks uppdrag som ledamot i utskottet för industri-, forsknings- och energifrågor samt ersättare i jordbruksutskottet, i alla fall fram till årsskiftet då halva mandatperioden gått och många ledamöter måste byta utskott.

– Jag skulle gärna specialisera mig på forsknings- och industrifrågor, säger Kent Johansson.