Arkivbild Kiev, Ukraina. Europarådet kräver reformering av Ukrainas lagstiftning.

Bild: Ilya

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europarådet: Avkriminalisera politiska beslut

Politiska beslut ska värderas av väljarna och inte av domstolar menar Marietta Pourbaix-Lundin på Europarådet.

Europarådet, som bevakar mänskliga rättigheter i Europa och där Ukraina är medlem, fördömer gårdagens dom mot den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko. Enligt domen ska hon sitta sju år i fängelse och betala ett skadestånd till staten på 1, 2 miljarder kronor för beslutet att teckna ett gasavtal med Ryssland 2009.

Riksdagsledamoten Marietta Pourbaix-Lundin (M) är en av Europarådets två rapportörer som bevakar att Ukraina reformerar sin lagstiftning i enlighet med Europarådets rekommendationer. Hon är inte förvånad över tisdagens dom.

– Julia Tymosjenko fälldes enligt en gammal lag som gör det möjligt att döma politiker för politiska beslut.

Så det hade inte kunna ske i Sverige?

– Politiker kan ta politiska beslut som man kan tycka är felaktiga men de blir inte dömda för det. Vi tar ju inte politiker till domstol på det sättet - istället blir de bortröstade av väljarna i nästa val, vilket också hände med Julia Tymosjenko i valet. Här har hon ju inte gjort något för personlig vinning.

Marietta Pourbaix-Lundin påpekar att processen mot Julia Tymosjenko är inte den enda som pågår i Ukraina, även andra politiker är drabbade.

– Det här är märkliga processer från början till slut. Dels för att domstolarna och åklagarna inte är oberoende. När åklagarna vinner 99,8 procent av alla fall de tar till domstol då är det något som inte stämmer – så fantastiska är de inte. Europarådet har påtalat att de måste göra om sina lagar.

Enligt Marietta Pourbaix-Lundin är ukrainarna mycket medvetna om bristerna i lagstiftningen och kan om den politiska vilja finns enkelt ändra lagarna.

– De hade kunnat ändra lagarna innan processen mot Julia Tymosjenko inleddes. Nu antyds av presidenten att de kommer att ändra lagarna och att om Tymosjenko överklagar så kan domen rättas till. Men de pratar mycket om att ändra lagar tyvärr blir det aldrig så i verkligheten.

Europarådets övervakningsutskott har krävt att Ukrainas justitieminister kommer till deras nästa sammanträde och förklarar sig.