Annons

Arbetslösheten når nya rekordnivåer vilket oroar fackets ekonomer.

Bild: Anne

Hoppa till artikelns andra spalt.

Arbetslösheten når nya europeiska rekordnivåer

– Det kan bli ett år av stigande arbetslöshet som kanske biter sig fast på de nya nivåerna, säger Göran Zettergren.

Arbetslösheten i EU och Euroländerna under oktober är den högsta sedan mätningarna började 2000. I Euroländerna låg arbetslösheten på 10,3 procent och i EU som helhet 9,8 procent. Det visar uppgifter från Eurostat i dag.

23,5 miljon människor var i oktober arbetslösa i EU. Värst drabbade är kvinnor, ungdomar och löntagare i krisländer som  Spanien och Grekland. Den nuvarande uppgången i arbetslöshet startade i somras.

Europaportalen frågade Göran Zettergren, chefsekonom på TCO, hur han ser på de bakomliggande orsakerna till den stigande arbetslösheten.

Vad ligger bakom att arbetslösheten i EU stiger?

– Efter krisen 2008-2009 lyckades politikerna vända världskonjunkturen genom en expansiv ekonomisk politik. Men så kom statsskuldskrisen emellan och då började man strama åt och sanera de offentliga finanserna. I Grekland finns inget val men när alla länder gör det samtidigt då går det inte att undvika en global lågkonjunktur.

Tror du att arbetslösheten kommer fortsätta att stiga?

–Ja, det tror jag. Mycket talar för att vi får en lågkonjunktur i stora delar av Europa nästa år.

Hur länge kommer lågkonjunkturen att vara?

– Jag tror att vi kommer att få känna av det här i flera år. Det kan bli ett år av stigande arbetslöshet som kanske biter sig fast på de nya höga nivåerna.

Lägst arbetslöshet i oktober hade Österrike (4,1 %), Luxemburg (4,7 %) och Nederländerna (4,8 %). Högst arbetslöshet noterades i Spanien (22,8 %), Grekland (18,3 % i augusti) och Lettland (16,2 % andra kvartalet).
I Sverige var arbetslösheten 7,5 procent att jämföra med 8,0 procent vid samma månad för ett år sedan.