Arkivbild. En insats för bina känns väldigt viktigt med tanken på den massiva bi-döden, skriver Sofi Holmgren.

Bild: Jack Wolf

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
Ett fantastiskt hopkok med tio olika länder

30 svenskar är uttagna till projektet Empowering European Citizen och jag har lyckan att vara en av dem. Det skriver Sofi Holmgren, lärare i Hässleholm.

Det blir ett fantastiskt hopkok av intryck när 60 människor från 10 olika europeiska länder möts för att diskutera projekt. Totalt är ca 30 svenskar mellan 18-35 år uttagna till projektet Empowering European Citizen som anordnas av British Council med stöd från Europeiska kommissionen och jag har lyckan att vara en av dem.  

För att komma med i projektet var man tvungen att ha en projektidé som man ska arbeta med under utbildningens gång. De svenska idéerna sträcker sig emellan allt från demokratiprojekt och integrationsprojekt  till biodling. Just biodlingen är mitt projekt och det heter Adopt a bee  - get honey for free! Det går ut på att vi köper in bikupor som vi säljer andelar i till privatpersoner som vill göra en insats för bina och miljön.  Det är riktigt kul och det känns väldigt viktigt med tanken på den massiva bi-döden som sprider sig världen över.

Kick offen för Empowering European Citizen var i Malmö den 24 oktober och då träffades hela den svenska delegationen för lite teambuildning och projekt info. En vecka senare var det dags att åka iväg på den första utbildningsrundan till Finland och därifrån har vi precis kommit hem med en massa nya intryck i bagaget. Vi fick lära oss flera olika verktyg och tekniker för att arbeta med förändring i våra lokalsamhällen. Själva utbildningen var riktigt inspirerande och lärorik men ingen kurs i världen slår den känslan som man får när man lär dig nya saker av människor från andra länder som man möter.

Jag hade många och långa samtal med en lärarinna från Estland som undrade hur det var att ha muslimska elever i sin klass. Hon hade aldrig haft det och undrade hur det var. En annan tjej var Nora från Ungern som arbetar med att skapa arbete för romer genom att lära ut hur man kan göra bricketer att elda med. Hennes berättelser från hennes fyra första månader i en romsk by var mycket gripande. Framförallt när hon berättade om de problem de romska barnen stöter på i skolan. Att ha förmånen att få umgås med 60 samhällsförändrare under fyra dagar var magiskt och det ska bli spännande att följa allas projekt både i Sverige och från de övriga länderna. 

Jag ser redan fram emot vår nästa utbildningsrunda som för min del kommer att vara i Ungern i mitten av januari. Men fram till dess är det mycket arbete på min fritid med Adopt a bee och på arbetstid med planeringen för elevernas medverkan på Europaforum i Hässleholm och i nästa vecka så kommer Europaparlamentariker Olle Schmidt och berättar om dagsläget inom EU-politiken.  Eleverna har bett om att framförallt bli uppdaterade om det ekonomiska läget så det ska bli spännande.

 

MITTEUROPA

MittEuropa uppdateras inte mer.