Annons

Göran Färm (S) vill öka EU:s budget med fem procent för att klara kommande investeringar. (Arkivbild).

Göran Färm (S) vill öka EU:s budget med fem procent för att klara kommande investeringar. (Arkivbild).

Färm: Regeringens prioritering är politiskt farlig

Man kan inte ta den akuta krisen som intäkt för att skära i EU:s kommande långtidsbudget, menar Göran Färm (S).

Oppositionen är kritisk till EU-minister Birgitta Ohlssons (FP) uttalande i gårdagens Europaportalen om hur Sverige vill skära i EU:s långtidsbudget.

– För mig känns det som att Birgitta Ohlsson är dåligt påläst. Hennes kritik har lite med verkligheten att göra, säger den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Göran Färm till Europaportalen.

– Birgitta Ohlsson efterlyser mer innovation, utveckling och klimat. Det är precis det strukturfonderna ska användas till. I EU-kommissionens nya förslag är det total dominans på det området, säger han.

Strukturfonderna är EU:s sätt att omfördela pengar från rikare till fattigare regioner. Något av en grundbult i EU, menar Färm.

– Att skära ned EU:s budget gynnar bara de starkaste länderna. Det drabbar dem som har mest problem, säger han.

Annons

– Regeringens prioritering är politiskt och långsiktigt farlig. Birgitta Ohlsson säger att vi ska skära i jordbruksstöd och strukturfonder. Men vi får ju också tillbaka pengar från EU som går till de svagaste delarna av Sverige, säger Göran Färm.

Han frågar sig om Birgitta Ohlsson kan lova att de EU-pengar vi få tillbaka, om hon får sin vilja igenom, verkligen kommer att gå till regionalpolitik och integration av utsatta grupper i Sverige.

Hur vill du att budgeten ska utformas?

– Vi måste vara försiktiga i det här läget. Helt klart. En femprocentig ökningstakt behövs. Ökningen ska bara ske på de mest prioriterade områdena, forskning och utveckling och utrikespolitiken – nyckelbitar som har med klimat och bistånd att göra, säger han.

– Man kan inte ta den akuta krisen som intäkt för att skära i någonting som ska gälla fram till 2020, för då ska vi förhoppningsvis vara ur krisen. Vi måste titta långsiktigt, säger Göran Färm.